Министърът на младежта и спорта Весела Лечева бе гост на

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева бе гост на
Коментари Харесай

Министър Лечева присъства на церемонията по връчване на годишните награди Спортен Икар

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева бе посетител на церемонията по връчване на годишните награди " Спортен Икар " на Фондация " Български спорт " и Българския олимпийски комитет.

Министър Лечева връчи премията " Спортен Икар " за 2022 година на баскетболиста Александър Везенков, който направи доста мощен сезон с националния тим на България и клубния си отбор " Олимпиакос ". На Eвропейското състезание 27-годишният играч изпревари суперзвезди като Лука Дончич, Никола Йокич и Янис Адетокунбо в самостоятелните статистически категории. Той бе определен в Идеалната петица на Евролигата, бе почетен с наградата за най-полезен състезател на гръцкото състезание, завоюва дубъл в Гърция и изведе тима си до присъединяване във Финалната четворка на най-комерсиалния шампионат на Стария континент. През сегашния сезон пък Везенков е любимец за премията за MVP в Евролигата

" Александър Везенков е един от най-успешните български състезатели, който се показа впечатляващо през годината. Вярвам, че идващият сезон ще е още по-успешен за него и ще поведе българския баскетбол към нови върхове ", сподели министър Лечева.

Тя поздрави и всички отличени на церемонията спортисти и деятели.

" Радващо е, че има доста млади спортисти измежду към този момент одобрените ни славни спортисти. Това ни дава големи очаквания за положително бъдеще на българския спорт. Сред нас има хора, които с обич и отдаденост работят за спортните триумфи и това ни дава мотиви за оптимизъм. Поздравявам треньорите и спортните експерти за тяхната непримиримост и безрезервност. Пожелавам на всички светли празници и новата 2023 година, да е още по-успешна за българския спорт ", добави Весела Лечева, която също бе наградена с почетен знак на Българския олимпийски комитет за извънреден принос в развиването на спорта и олимпийското придвижване у нас.

В категорията " Отбор на годината " победител стана националният отбор по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът стана международен първенец в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

За " впечатляващо показване " бяха отличени 17-годишната гимнастичка Стилияна Николова и скиорът алпиец Алберт Попов. Николова завоюва сребро на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното състезание в София, а Попов приключи девети в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и зае четвърто място в слалома от Световната купа в Куршевел.

В категория " Млад и надарен състезател " победител е 17-годишната лекоатлетка Пламена Миткова - международна шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години в Кали, Колумбия с 6.66 метра.

Специалната премия на Фондация " Български спорт " получи националният тим по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова за историческата първа европейска купа в тази възрастова група.

Биатлонистът Благой Тодев и волейболистът Алекс Николов бяха отличени за " Пробив в международния спорт ". Тодев е международен вицешампион за младежи от Солт Лейк Сити (САЩ) в преследването на 12.5 км и европейски първенец на 15 км за младежи в Поклюка. Николов е играч на италианския първенец Лубе, участник в Шампионската лига с тима и главен състезател в националния тим до 20 години, заел второ място на Европейското състезание.

В категория " Достойно показване " спечелили са Кирил Милов - международен вицешампион по битка в категория до 97 кг в Белград и европейски първенец в категория до 97 кг в Будапеща и Севда Асенова - бронзова медалистка в категория до 48 кг на Световното състезание по бокс в Истанбул и европейска шампионка от шампионата в Черна гора.

По време на церемонията от Българския олимпийски комитет бяха наградени заслужили спортисти, треньори и спортни деятели.
 Весела Лечева бе на чуване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание
Весела Лечева бе на чуване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание

" Има нула освободени за корупция от предходния министър "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР