Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще участва в Световната

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще участва в Световната
Коментари Харесай

Министър Минеков ще участва в конференцията на ЮНЕСКО “MONDIACULT 2022”

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще взе участие в Световната конференция на ЮНЕСКО за културни политики и стабилно развиване - " MONDIACULT 2022 ", която ще се организира в Мексико Сити от 28 до 30 септември 2022 година Във водената от него българска делегация е и отрасловият зам.-министър на културата доцент доктор Пламен Славов, оповестяват от Министерство на културата.

Конференцията е свикана от ЮНЕСКО четиридесет години след първата Световна конференция за културни политики на " MONDIACULT ", извършена в Мексико Сити (Мексико) през 1982 година, както и 24 години след Световната конференция на ЮНЕСКО за културни политики за развиване, извършена в Стокхолм (Швеция) през 1998 година Домакин на Световната конференция на ЮНЕСКО " MONDIACULT 2022 " е държавното управление на Мексико.

Навлизайки в последното Десетилетие на деяние за осъществяване на Целите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, контрактувани от интернационалната общественост като обща амбициозна пътна карта, ЮНЕСКО приканва своите страни членки и интернационалната общественост да стартират взаимен размисъл върху културните политики за справяне с световните провокации и обрисуване на непосредствени и бъдещи цели. Целта е да се оформи по-здрав и резистентен културен бранш, напълно опиращ се на вероятностите за стабилно развиване, както и поощряване на солидарността, мира и сигурността, в сходство с визията, заложена в отчета на генералния секретар на Организация на обединените нации (септември, 2021), който се отнася до културните запаси като наше световно общо притежание. Конференцията ще проправи пътя за цялостното консолидиране на културата като световно публично богатство в Програмата след 2030 година за приобщаващо и стабилно развиване.

По време на визитата си в Мексико министър Минеков ще организира двустранни срещи с министъра на културата и спорта на Гърция госпожа Лина Мендони, с министъра на културата и младежта на ОАЕ госпожа Нура бинт Мохамед ал Кааби, с министъра на културата на Албания госпожа Елва Маргарити, с първия заместник-министър на културата, спорта и туризма на Република Корея господин Чон Пьонг-Гък, който е с сан на министър с сектор „ просвета ", както и с ректора на художествената академия на Мексико.

В рамките на Конференцията на 29 септември е планувано изявление на министър Минеков в тематичната сесия: „ Културно завещание и културно разнообразие в интервал на рецесия ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР