Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с д-р Роберто

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с д-р Роберто
Коментари Харесай

Министър Кръстев се срещна с шефа на специалните проекти в световноизвестната киностудия „Чинечита

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с доктор Роберто Стабиле, началник на специфичните планове в световноизвестната киностудия „ Чинечита̀ “ и на интернационалните връзки в ANICA (Националната асоциация на аудиовизуалните и цифровите кинематографични индустрии).


Посещението на доктор Стабиле в България е по покана на българския министър на културата и е продължение на срещата, която той организира с представители на италианската киноиндустрия през септември предходната година в границите на 16-ото издание на Празника на българското кино в Рим.


По време на срещата през днешния ден в Министерството на културата, на която участваха отрасловият зам.-министър на културата Виктор Стоянов и шефът на културния ни институт в Рим госпожа Жана Яковлева, бяха разисквани опциите за взаимни планове в областта на киноиндустрията и съдействие в региона на аудиовизията сред двете страни. Министър Кръстев оцени високо споделения позитивен опит от доктор Стабиле във връзка с популяризирането на разнообразни градове като мечтани кино дестинации. Двамата разговаряха още и за концепцията да бъде основан фонд „ Италия – Балкани “, с помощта на който страните от нашия район ще получат по-големи благоприятни условия за продуциране и разпространяване на филми на запад, като ще се увеличи и конкурентоспособността на българското кино. През октомври следва и среща на равнище министри на културата в Рим, където ще се включат и останалите балкански страни.


Министър Кръстев и доктор Стабиле разговаряха също за опцията България да бъде фокусна страна на кинофестивала във Венеция. Създаден през 1932 година, той е най-старият кинофестивал в света и един от трите най-престижни, наред с Кинофестивала в Кан и Берлинския интернационален кинофестивал. Идеята е в границите на фестивала български продуценти да осъществят директна връзка с италианските си сътрудници. Министър Кръстев уточни, че партньорството с Италия в региона на кинопроизводството има своята история, само че би се радвал то да се ускори. В тази връзка предложи в някой от огромните ни кино фестивали да се програмира фокус върху италианското кино.


По-късно през днешния ден зам.-министърът на културата Виктор Стоянов и изпълнителният шеф на ИА „ Национален кино център “ Петър Тодоров срещнаха родни кинопродуценти с доктор Роберто Стабиле. По време на диалозите, в които бе обменена практическа информация за методите на финансиране на копродукции, се включиха шефът на културния ни институт в Рим госпожа Жана Яковлева и шефът на Италианския културен институт в София госпожа Мария Маца. Освен с концепцията за основаването на фонд „ Италия – Балкани “ за насърчаване на копродукции с присъединяване на страната ни, както и за опцията страната ни да бъде фокусна на кинофестивала във Венеция, доктор Роберто Стабиле срещна българските кинопродуценти с различни благоприятни условия за финансиране на филми в Италия. Бе изработен относителен разбор на механизмите за финансиране на производството на кино и киноразпространението в България и Италия, бяха обменени положителни практики в копродуцирането.


Д-р Стабиле показа, че същинският триумф на един филм е обвързван не толкоз с финансирането, което получава, а на първо място с историята, която ще опише, по тази причина и италианската страна държи да поддържа филми, които описват значими истории и могат да доближат до сърцето на публиката. От полемиката стана ясно, че кинопродуцентите в България и Италия се вълнуват еднообразно от механизмите за оценяване на филмите, когато аплайват за финансиране, както и от съответните резултати от данъчните облекчения за снимането на филми в дадена страна. Споделени бяха и скъпи на практика насоки във връзка с механизмите за избор на фокусна страна на фестивала в Берлин и инструментариума за по-широката промоция на филми на огромни фестивали и влиятелни награди, като тези на филмовата академия на Съединени американски щати.


Зам.-министър Виктор Стоянов уточни, че екипът на Министерството на културата има упоритостта да тръгне напред с по-големи крачки и ще предприеме всички нужни стъпки, с цел да ускори процеса за съдействие в региона на киното и да го улесни, в това число и с помощта на нужните документи. „ Кинопроизводството би трябвало да се поддържа стабилно и се надявам да достигнем до миг, в който и ние, както Италия, да си споделяме „ Какво е България без киното! “, уточни зам.-министър Стоянов.

 

Той благодари за ползотворната среща на доктор Стабиле и за практическите препоръки, които е споделил с родните кинопродуценти и добави, че е значимо в този момент тези препоръки да се развият на институционално и професионално равнище.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР