Министърът на културата Боил Банов (вляво) награди Божидар Димитров за

...
Министърът на културата Боил Банов (вляво) награди Божидар Димитров за
Коментари Харесай

Божидар Димитров се пенсионира с награда за принос към културата


Министърът на културата Боил Банов (вляво) награди Божидар Димитров за принос към културата. Сн. Министерство на културата

Бившият шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров на изпровдяк получи премия от Министерството на културата. Димитров е пенсионер от 1 ноември и в петък министърът на културата Боил Банов му връчи премия за принос в развиването на българската просвета и златен овен, имитация на част от съкровището на хан Кубрат.

Банов дефинира Димитров като " човек институция ". " Той е човек, който доста почитам, и се преклонявам пред неговия дух и неговото неистово предпочитание да въздига българщината и да ни кара да се усещаме горди, че сме българи ", съобщи министърът.

Банов изясни, че сходен подарък (златния овен - бел. ред.) са получили единствено няколко бележити персони и министри, както и президентът на Лувъра. " Този овен е част от така наречен богатство на хан Кубрат. Кубрат, който по някакъв метод на мен ми кореспондира с Божидар ", съобщи Банов и добави: " И овенът също ми кореспондира с Божидар ".

" Знам, че доста хора са си отишли без и една дума да се каже в тяхна благодарност, макар че са свършили нещо в някоя област. Много се веселя, че на един евентуален потомък на прабългари - като се има поради цветът ми и кръглата ми глава, е подарена част от съкровището на един от великите български канове ", върна любезностите Димитров.

Преди време Димитров разгласи, че след пенсионирането си ще продължи да се занимава с история. В петък изясни, че би се върнал и в политиката, само че имал условия за това. " Обикновено хората, които са били в политиката и са излезли от нея, споделят, че в никакъв случай повече не биха се върнали. Аз обаче не се заричам. Бих се върнал при избрани условия и при някои хрумвания, които имам, свързани с историята, с музейното дело, с културно-историческия туризъм и така нататък И в случай че се зарече този, който ще ме предложения, че ще ги извърши, бих се съгласил. Но другояче да отида просто ей по този начин, да увисвам и да получавам министерска заплата, не си коства. Тя така и така не е изключително огромна ", сподели той.

Божидар Димитров беше министър на българите в чужбина в първото държавно управление на Бойко Борисов. Преди да влезе в ръководството на ГЕРБ беше член на Българска социалистическа партия.

Той е още професор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. Преди 1990 година бе дълготраен помощник на Държавна сигурност в направлението за културно-историческото завещание.

Димитров е " създател " на акциите за разпространение на созополския върколак, както и на извора със " свещена или чудотворна вода ", открит в остарялата столица Плиска. По-късно се оказа, че светената вода е негодна за пиянство.

На мястото на Димитров като шеф на Националния исторически музей беше назначена археологът доцент Бони Петрунова. Тя заема поста краткотрайно до провеждането на нов конкурс за поста. Първият се провали, откакто единственият останал претендент проф. Вера Бонева не съумя да събере нужните точки, с цел да го завоюва. Божидар Димитров подаде документи за състезанието при започване на годината, само че ги отдръпна, откакто разгласи, че се пенсионира от 1 ноември. Като претекст за отдръпването си уточни възрастта си и насъбрана отмалялост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР