Министърът на културата Боил Банов ще посети най-стария солодобивен център

...
Министърът на културата Боил Банов ще посети най-стария солодобивен център
Коментари Харесай

Министърът на културата ще посети най-стария солодобивен център в Европа край Провадия

 Министърът на културата Боил Банов ще посети най-стария солодобивен център в Европа - Провадия-Солницата (5500 – 4300 година прочие Хр.). Министър Банов ще ревизира хода на реставрационните и консервационните работи и ще се запознае с най-новите резултати от теренното археологическо изследване през сегашния сезон в центъра на следващия ден от 11:00 ч. на територията на " Провадсол “ АД край Провадия. Дейностите се правят с поддръжката на Министерството на културата.

Археологическият комплекс, който включва солодобивен център, некропол и укрепено населено място, се изследва от 2005 година от интердисциплинарен екип на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките и Историческия музей в Провадия, с присъединяване и на други български и непознати експерти. Ръководител на екипа е чл.-кор. проф. Васил Николов (НАИМ-БАН).

Проучванията не престават по едно и също време с теренната консервация и реституция на трите каменни укрепителни системи от интервала 4700-4300 година прочие Хр. По време на теренното изследване обектът обичайно се посещава от огромен брой хора, а в Деня на отворените порти тази година, 22 септември, са били регистрирани над 1600 гости от цялата страна, както и от Франция, Белгия, Северна Ирландия, Швейцария, Финландия.

Праисторическият солодобивен и градски център дава информация за откритата тук преди 7500 година и практикувана до през днешния ден технология за приемане на сол посредством преваряване на разсол (солена изворна вода), за фортификацията и стопанската система на региона по долното течение на Провадийска река и край Варненските езера. Необходимостта от защита и запазване на най-голямото благосъстояние на онази ера - солта, довежда до построяването на каменна цитадела с отбранителни стени, високи 4 - 5 м., към 4700 година прочие Хр. Трите стадия на праисторическата каменна цитадела Провадия-Солницата (4700 - 4300 година прочие Хр.) показват нововъведения в крепостното строителство, които до неотдавна се считаха за открития на доста по-късно време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР