Министърът на културата Боил Банов очерта най-важните реформи, които трябва

...
Министърът на културата Боил Банов очерта най-важните реформи, които трябва
Коментари Харесай

Всички регистри на паметниците на културата ще са в електронен вариант, обеща Боил Банов

Министърът на културата Боил Банов очерта най-важните промени, които би трябвало да се създадат до края на мандата му. Сред тях са разглеждане на статута на всички монументи на културата и прекосяването на регистрите им в онлайн вид, посочи той пред Българска национална телевизия.

" Миналата година на Института за недвижимо културно завещание бяха дадени 75 хиляди лв., а за тази – 150 хиляди. От 1 юли заплатите на работещите там ще бъдат увеличени с 20% ", разяснява Банов и посочи, че в България има 40 хиляди паметника на културата.

" До края на мандата ще ги проверявам. Не желая да остане статут, който е краткотраен. Задължително е и да преминем към електронен указател, който сега е във фаза избор на реализатор ", добави той.

Банов даде за образец 400-500 църкви от цялата страна, на които през последните две години им е даден финален статут. Друга оригиналност е, че Институтът за недвижимо културно завещание ще се реалокира в постройката на Министерството на културата, като процесът няма да забави работата му. Това се правело, с цел да се усили потенциалът му.

Министърът очерта няколко метода, по които да бъдат подтиквани притежателите на монументи на културата. Единият е посредством данъчно подучване или стратегии за подкрепяне, както и посредством разнообразни фондове.

Той разяснява и митинга на музикантите от хоровете на БНР. Според него решението не е те да бъдат извадени от структурата на радиото, както предложи парламентарната комисия по просвета.

Банов напомни, че в последните няколко години бюджетът на министерството последователно се усилва с по 15-20 милиона на година, което той дефинира като поредна работа на ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР