Министърът на икономиката директно да си подава оставката, защото той

...
Министърът на икономиката директно да си подава оставката, защото той
Коментари Харесай

Румен Гечев БСП: Министърът на икономиката да си подаде оставка


Министърът на стопанската система непосредствено да си подава оставката, тъй като той е принципал на Българска банка за развиване. А неговият зам.-министър е началник на надзора на банката. За това прикани Румен Гечев, който е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Той сподели това във връзка скандалното премахване на Стоян Мавродиев като началник на ББР поради неразбираем заем от 75 млн. лева, възложен на колекторска компания.

Румен Гечев акцентира, че зам.-министрите се назначават персонално от премиера, по тази причина съгласно него е изключено институциите и самият министър-председател да не са знаели за скандалния проблем.

„ Сумата е огромна и е гледана от надзора. Надзорът е одобрил договорката, защото е предходна и през Управителен съвет. Подписана е от началник на юридически отдел, от Анализ на риска, от кредитни инспектори “, изясни механизмите Гечев.

Депутатът беше безапелационен, че този заем е освен голям, само че и абсурден.

„ По каква логичност Българска банка за развиване ще дава пари на колекторска компания – това е безумство, опонира на здравия разсъдък. На колектори, дето обикалят с бухалките за неплатени заеми... “, разяснява депутатът.

Румен Гечев заяви, че преди няколко дни Българска народна банка на процедура е одобрила нов шеф на мястото на Мавродиев.

„ И аз запитвам – Българска народна банка давала ли е лиценз на нов шеф на ББР? Защото имам директна информация отпреди броени дни за съответен човек, който да оглави банката. Те кого лъжат? “, разкри депутатът.

Следващата стъпка съгласно него е неотложно да се намеси прокуратурата и да направи инспекция освен за този заем, а за 2-3 години обратно, тъй като това била „ банката на олигарсите “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР