Министърът на икономиката Димитър Караниколов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов

...
Министърът на икономиката Димитър Караниколов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Коментари Харесай

При вота за изтребителите "Атака" видя формиране на ново управленско мнозинство

Министърът на стопанската система Димитър Караниколов, министърът на защитата Красимир Каракачанов и министърът на финансите Владислав Горанов бяха в Народното събрание, с цел да пазят договорката за F-16

© Георги Кожухаров С гласовете на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и Движение за права и свободи договорката за закупуването на осем американски изтребители F-16 блок 70 за армията получи утвърждение. Зад ратификацията на четирите контракта застанаха общо 124 депутати, срещу бяха 84 - от Българска социалистическа партия, Воля, " Атака " и НФСБ, а трима от патриотите се въздържаха. Веднага законопроектът бе подложен на второ четене още същия ден, което се прави по изключение, а второто гласоподаване мина със сходна поддръжка. " Оформи се екзотична коалиция - ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация от една страна, Движение за права и свободи от друга ", разяснява Станислав Станилов от " Атака ", а съгласно водача на " Воля " Веселин Марешки - " година и половина преди идващите парламентарни избори се е осветлила обединението, която към този момент е контрактувана ".

Опозицията на договорката - с разнообразни причини

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Покрай гласуването, предхождано от четиричасови диспути, най-видимо стана разминаването в позицията на депутатите от групата " Обединени патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака ". Министърът на защитата Красимир Каракачанов, който дава отговор от името на държавното управление за договорката, е и водач на Вътрешна македонска революционна организация. Неговият сътрудник в договарянията със Съединени американски щати в частта за индустриалното съдействие е министърът на стопанската система Димитър Караниколов, който публично е от квотата на " Атака ".

В пленарната зала в петък обаче, представителите на " Атака ", известни с проруските си позиции, бяха едни от най-крайните критици на покупката на американско въоръжение. Те желаеха съвещанието да се предава онлайн, само че болшинството не разреши. Десислав Чуколов повтори тезите си за " безплатните " американски бази на българска територия, поради които страната ни би трябвало да получи изтребителите съвсем безплатно и други Караниколов се разграничи от позицията на " Атака " като съобщи, че в случай че би трябвало, отново би внесъл същото предложение за договорка в Народното събрание.

Упреците на НФСБ бяха във връзка с цената, която е към 2.1 милиарда лева и по тази причина се постанова актуализация на бюджета. " Съболезнования към министър Владислав Горанов ", съобщи водачът на партията Валери Сименов. Според него на " тази цена бихме могли да купим два пъти повече самолети от европейски производители ". Основният съперник на американската компания " Локхийд Мартин " беше шведската СААБ със самолетите Грипен. Симеонов повтори позицията си от преди месеци, че България би могла да обезпечи отбрана на цена в пъти по-ниска, като възвърне ракетните си бази. Той особено акцентира, че НФСБ не е нито проруска, нито проамериканска партия, само че е срещу " сервилното, слугинажно държание на държавното управление, което под напън от Съединени американски щати унизи България като промени първичните условия в договорката ". Репликата му, че: " упрекът не е към Красимир Каракачанов, нито към Димитър Караниколов, те са в ролята на клетниците на Виктор Юго " провокира плевел смях у вицепремиера Каракачанов.

Каракачанов, Караниколов и Горанов бяха единствените представители на държавното управление в пленарната зала по време на дебатите. По същото време министър-председателят Бойко Борисов беше във Варна и дори подкара катер, което бе стриймвано в действително време по " Facebook ". Президентът, който по самодейност на ГЕРБ беше поканен да участва, беше на събора в Рожен. Във Варна бе и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, а уеб сайтът на Народното събрание оповестява с доста фотоси, че тя е уважила националното военноморско обучение " Бриз 2019 ".

Аргументите на " Воля " против ратификацията на договорите са най-неясни, макар че позицията им е известна от повече от година. През тази договорка Веселин Марешки нападна непрекъснато и персонално Красимир Каракачанов. В петък циркове не липсваха. Депутатите от " Воля " станаха прави и обърнаха тил на трибуната, когато от нея се изказваше министърът на защитата. Няколко минути по-късно обаче Марешки отиде в ложата на държавното управление, седна до Каракачанов и го прегърна. От " Воля " споделиха, че няма да вземат участие в гласуването, което в действителност улесняваши прокарването на договорката, тъй като не изискваше цялостна готовност от тези, които я поддържат. В последна сметка обаче депутатите на Марешки останаха и гласоподаваха срещу. " Съболезнованията не би трябвало да са към Владислав Горанов, а към пенсионерите, които взимат по 200 лева месечно. За самолетите ще отидат три техни пенсии. Всеки българин ще би трябвало да заплати към 600 лева за тях ", сподели Андон Дончев от " Воля ". " Хората, които би трябвало да се пазят с F-16 няма с какво да се къпят, пият мътилка, която даже не става за къпане на прасетата ", разказа обстановката Марешки, съгласно който " някои ще отидат в пъкъла и ще повлекат там целия български народ ".

Българска социалистическа партия нападна по две линии. На първо място, дали не е корист с власт и накърняване на ползите на България декларираното от Бойко Борисов, че самичък е настоял парите за изтребителите да се платят вкупом. Другото им несъгласие е обвързвано с това, че средствата за армията в бюджета стават 3%, до момента в който политическото решение на социалистите е да не поддържат повече от 2%. Социалистите припомниха също по този начин, че има решение на Консултативния съвет по национална сигурност при президента модернизацията на армията да се реализира по едно и също време и за трите типа въоръжени сили - въздушни, морски и сухопътни. Заради заплащането по договорката за изтребителите, парите за нови бойни машини и кораби отпаднаха от бюджета за тази година.

Каракачанов обаче отхвърли едното да е за сметка на другото. Министърът разгласи, че и другите покупко-продажби се движат - за корабите има предложения, които ще се правят оценка, а в четвъртък " Съветът по защита е задвижил плана за бойната машина като е решил да се изпратят запитвания към компаниите, изразили предпочитание да вземат участие в него ".

И бранителите

ГЕРБ и Движение за права и свободи се въздържаха от мнения в интерес на договорите, а от Вътрешна македонска революционна организация главно опонираха по линия на патриотичните дрязги. В едно от дребното изявления на ръководещите председателката на комисията по външна политика Джема Грозданова съобщи: " решаваме какво участие в НАТО желаеме - действително или номинално ". " Ще покажем, че България не е единствено потребител на сигурност, ще покажем дали желаеме ориентацията ни да е към демократичния свят ", добави тя.

" Старо предписание е, че когато не можеш да купиш доста, би трябвало да купиш положително ", сподели пък депутатът Константин Попов, някогашен шеф на Военновъздушни сили.

" Нито пенсиите, нито заплатите са подвластни от това дали ще купим бойна машина, самолети или кораби " - по този начин Каракачанов опроверга упреците на " Воля ". И добави, че е уверен, че " в случай че Българска социалистическа партия бяха на власт, щяха да купят същия аероплан ". " Както са значими F-16 блок 70, по този начин е значима и поддръжката на СУ-25, както и на МиГ - 29 ", успокои последователите на съветската техника той. Тази техника сега е на към 30 години и има живот до 2029 година, " а това се връзва почти със периода, в който ще дойдат идващите осем самолета ", сподели виципремиерът.

Командирът на Военновъздушни сили ген. Цветан Стойков отхвърли да разяснява рецензиите всъщност, тъй като " ние сме призвани да пазиме демокрацията, а не да я практикуваме ". Все отново, прелестните самолети МиГ-29 не могат да компенсират софтуерния застой в армията, сподели той.

В опит да трансформират нещо, " Воля " и Българска социалистическа партия желаеха гласуването на ратификацията да се отсрочи с шест месеца, след това с три месеца, само че това беше отхвърлено. Нещо повече - с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи депутатите взеха решение второто четене на закона да стане още в същото съвещание, което правилникът разрешава, само че единствено по изключение и когато няма разногласия по плана. Ратификацията беше дефинитивно утвърдена.

В обяснението си на негативен избор Валери Симеонов стигна до нови висоти, потвърждавайки, че абревиатурата на плана на латиница е BUDALA, а той не бил подобен.

Какво следва в процедурата

Законът за ратификацията на общо четирите контракта със Съединени американски щати би трябвало да бъде обнародван в Държавен вестник, с цел да влезе в действие. За задачата президентът би трябвало да го подпише, а той има 15 дни да мисли дали да го направи. Алтернативата е да го върне за ново гласоподаване в Народното събрание, като му наложи несъгласие. Ако желае да изнерви в допълнение ръководещите Радев може да вземе решението в последния миг, когато депутатите ще са към този момент във почивка и да се наложи да заседават изключително. Срокът за ветото е 15 дни от датата на окончателното гласоподаване в пленарната зала.

Румен Радев има доста забележки по договорката, които изрича и в качеството си на някогашен боен водач. Ден преди гласуването й в Народното събрание той разяснява - " не става въпрос просто за пазаруването на аероплан, а за големия пакет от съоръжение и услуги, които би трябвало да бъдат доставени дружно с този аероплан ". Дори една дребна част от този минимално нужен пакет да липсва, качествата на самолета деградират доста и той може даже да не излети, твърди Радев.

" Ние взехме решения на Консултативния съвет за национална сигурност и трите плана за рационализация да бъдат придвижени по едно и също време, да има разсрочено заплащане, вложения, офсет, индустриално съдействие в нашата отбранителна индустрия. Да има цялостен пакет въоръжение, цялостен пакет съоръжение ", сподели още президентът, който твърди, че нито едно от решенията не е било изпълнено.

По информация на " Капитал " президентът обмисля несъгласие, само че има съмнения дали е възможно налагането на несъгласие върху закон за ратификация. Имало адвокати, които пазят тезата, че не е допустимо да се връщат за ново гласоподаване по тази процедура закони, които на процедура утвърждават интернационалните контракти. Други обаче акцентират, че това е закон като всички останали, който се приема по същата процедура с гласоподаване на две четения и така нататък Радев има и друга опция да изиска от депутатите още веднъж да премислят по въпроса за американските изтребители - като наложи несъгласие на последващия закон за актуализацията на бюджета, който се отнася до заплащането по договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР