Министърът на икономиката да има право да определя пределна цена

...
Министърът на икономиката да има право да определя пределна цена
Коментари Харесай

До края на извънредното положение да спре да тече срокът по кредитите, предлагат от ВМРО

Министърът на стопанската система да има право да дефинира пределна цена или оптималната надценка на стоките от първа нужда, упорстват от партията
До края на изключителното състояние да спре да тече срокът по дължимите вноски по заеми на физическите лица предлага Вътрешна македонска революционна организация, като мярката да бъде включена в закона за изключителните ограничения, разгласи на брифинг зам.-председателят на партията Искрен Веселинов.

„ Предлагаме нов член 4, в който да дефинираме, че периодите на заемите на физическите лица стопират да текат. От това банките няма да изгубят. Единствено би потърпевша банковата наличност, само че с едно алегорично освобождение на запаса на Българска народна банка това може да се поправя. На юридическите лица, чиято активност е затруднена поради изключителните ограничения, също да се даде право да не вършат вноски по заемите. По този метод стопира да тече срокът на заема по време на изключителното състояние. Примерно 13 март става 13 април. Вноските ще останат дължими, само че се пресича опцията по време на замразяването им да се регистрират наказателни лихви по тях за забавяне “, изясни Веселинов.

По думите му задачата е да бъдат " замразени " всевъзможни правни дейности от страна на банките и заемите да не стават предварително изискуеми през времето на изключителното състояние. Веселинов разяснява, че няма такава прецизна система, която да дефинира кой има право да задържи във времето кредитната вноска и кой няма право на това, по тази причина предлагането на Вътрешна македонска революционна организация е унифицирано.

„ Предлагаме и основаване на нов член 8, който планува едноличните търговци, чиято активност е затруднена да имат право да желаят от Национална агенция за приходите разсрочване на отговорностите си “, добави Веселинов. Затруднението би трябвало да се потвърди пред органите на Национална агенция за приходите. „ Вярваме, че българската страна ще бъде задоволително дружелюбна “, акцентира заместител ръководителят на Вътрешна македонска революционна организация. Той посочи, че в предложенията на партията се планува още по искане на спешния щаб министърът на стопанската система да има право на установяване на пределна цена или оптималната надценка на стоките от първа нужда.

Партньорите на Оперативна програма от ГЕРБ към този момент са предложили оптималната надценка от 15%, което, съгласно войводите, е добра стъпка, разяснява заместник-председателят на партията.

Вътрешна македонска революционна организация сложи и казуса с ромските гета, като подсети, че към този момент и основният прокурор Иван Гешев, и от спешния щаб го слагат като доста сериозен. От партията на Каракачанов ще предложат да се регламентира законова опция на кметовете на обитаеми места да стопират скупчванията на тази общественост през промени в Закона за здравето.

Така градоначалниците да имат опция да вкарват ограничаващ режим на придвижване в избрани градове, квартали и села. Веселинов даде образец с пловдивския квартал „ Столипиново “ и сливенския квартал " Надежда ", както и други места в страната, където кметовете се пробват да лимитират придвижването на ромите, завърнали се от чужбина, само че неспазващи разпоредбите за карантина.

" Органите на локалната власт нямат никакви пълномощия, виждате какво става с циганските гета. Връщат се наши сънародници с ниски хигиенични привички, каква опасност са и за себе си, и за останалите жители. В момента сме очевидци на един развой, който се случва много стихийно и противоречиво от законова позиция ", установи Веселинов.

Предложените промени ще се разискват през днешния ден на съвещанието на правната комисия на Народно събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР