Министърът на финансите подписа заповед, с която се променя срокът

...
Министърът на финансите подписа заповед, с която се променя срокът
Коментари Харесай

МФ даде отсрочка от 4 месеца за новите бандероли за алкохола

Министърът на финансите подписа заповед, с която се трансформира срокът за влизане в действие на новите мостри на бандероли за бутилираните алкохолни питиета от 1 януари 2022 година на 1 април 2022 година. Причината за смяната е постъпило искане за отсрочване на периода и извършени диалози с браншови организации, в които членуват най-големите вносители, производители и търговци на спиртни питиета в страната.

Бизнесът изложи пред министъра на финансите своите претекстове срещу периода 1 януари 2022 година, като подчертава върху възникването на усложнения и спънки в бизнес процесите, свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни артикули при въвеждане на нов пример на бандеролите в този период.

Решението на МФ е взето след разбор на редица фактори по отношение на епидемиологичната конюнктура в страната от COVID-19, които водят до липса на предвидимост за производителите и търговците на алкохол и усложненията им свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни артикули. Предприетата мярка ще подкрепи доста активността на бизнеса, като ще сътвори опция да се осъществят в комерсиалната мрежа освободените за ползване спиртни питиета по остарелия пример на бандерол. Тъй като алкохолните питиета, които се продават в комерсиалната мрежа, са артикули с заплатен данък, удължаването на периода за влизане в действие на новия пример няма да окаже директно въздействие върху приходите от данък в държавния бюджет.
Срокът 1 януари 2022 година за влизане в действие на новите мостри на бандероли за тютюневите произведения се резервира.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР