Министърът на финансите на Австрия Магнус Брунер и министърът за

...
Министърът на финансите на Австрия Магнус Брунер и министърът за
Коментари Харесай

Австрийското правителство представя нови мерки за икономическа помощ

Министърът на финансите на Австрия Магнус Брунер и министърът за запазване на околната среда Леоноре Гевеслер показаха на конференция нов пакет за помощ на популацията и индустрията заради неимоверно повишените цени на газа, което оскъпява цените за отопление и  електроенергия.

Пакетът от ограничения е на стойност два милиарда евро, които ще облекчат финансово семействата и стопанската система.

Правителството ще приложи съответни ограничения, които ще са годни до 30 юни 2023 година.

- Данъкът за ток и газ ще бъде понижен с 90 %, това е най-ниският вероятен налог в границите на Европейски Съюз, разясни Гевеслер.

- Сумата, която имат право да отписват от облагаемите с налог приходи работещите отвън обитаемото място, където живеят,  се усилва с 50 %. В Австрия тази сума е друга според от дистанцията,  което се изминава всекидневно в двете направления и отписването й се отразява на подоходния налог, защото понижава базата за облагане, а австрийската данъчна система е с няколкостепенно струпване според от прихода.  Допълнително  облекчение  за пътуващите всекидневно от едно до друго обитаемо място, с цел да отидат на работа, е четирикратното нарастване на сумата, отписвана непосредствено от годишния налог, която до момента възлизаше на две евро за километър.

- Цените на публичните транспортни средства ще бъдат понижени тази година с общо 150 милиона евро, към момента не е изяснено кои ще бъдат тези транспортни средства.

 - Хората на свободна процедура, както и дребните и междинни предприятия, които имат енергоемко произвеждане, ще получат обезщетение. Правителството е отделило за задачата 120 милиона евро.    

  - Ще бъдат понижени размерите на предварителните вноски на налога по приходите и корпоративния подоходен налог.    

  - Отделени са 120 милиона за предприятията, които през 2022 и 2023 година влагат в съоръжение и транспортни средства, които не употребяват изкопаеми енергоносители.

- В съоръжения, употребяващи вятърна и слънчева сила, ще бъдат вложени 250 милиона евро.

Правителството е създало енергийния пакет в тясно съдействие със обществените сътрудници  –  Стопанската камара, Работническата камара, Обединението на профсъюзите и Селскостопанската камара. Ще се прави мониторинг на развиването на енергийните цени.

Заедно с признатия в края на януари пакет от 1,7 милиарда евро, включващ ограничения за подкрепяне популацията и стопанската система заради възходящата инфлация и общото повишаване на стоките вследствие високите цени на енергоносителите,  правителствените ограничения в помощ на популацията и стопанската система възлизат на обща стойност от към четири милиарда евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР