Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския си

...
Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския си
Коментари Харесай

Министър Малинов и турският му колега нищят договора с Боташ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския си сътрудник доктор Алпарслан Байрактар. Поводът за визитата на Малинов в Турция е предоговарянето на контракта с турската компания " Боташ ", оповестяват от МЕ.

Българската страна изрази предпочитание за преразглеждане на контракта, а от турска бе изразено схващане и подготвеност за продължение на съдействието. Енергийните министри разпоредиха на управленията на двете компании да стартират дейна работа във връзка със съглашението сред " Булгаргаз " и " Боташ ".

По време на срещата бе разисквана и опцията за увеличение на свързаността сред електропреносната и газопреносната система сред България и Турция.

Отчетен бе и напредъкът, откакто българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция " Боташ " подписаха съглашение за междусистемно свързване през януари тази година. Министър Малинов означи, че документа е от значим за диверсификацията на източниците на природен газ освен за България, а и за районния и европейския газови пазари.

Чрез газопреносната мрежа на Турция се обезпечава достъп до природен газ от рандеман от локални залежи, Азербайджан, Иран и световния пазар на полутечен газ чрез терминалите за регазификация в Турция .
 Енергийният министър потегля към Турция за предоговарянето на контракта с
Енергийният министър потегля към Турция за предоговарянето на контракта с " Боташ "

Владимир Малинов ще беседва на следващия ден с турския си сътрудник Алпарслан Байрактар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР