Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква българската индустрия

...
Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква българската индустрия
Коментари Харесай

Росен Христов: Очакваме индустрията да пести ток, без задължителни мерки за домакинствата - Икономика

Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че чака българската промишленост да се включи интензивно в наложителното икономисване на ток в пиковите часове, оповестено от Европейския съюз. Към момента не се планува мярката да стане наложителна за семействата.

Служебният министър даде конференция на летище София дружно с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция, с които бе на съвещание в Брюксел през днешния ден.

" В България предвиждахме ограничения за понижаване на потреблението на ток в пиковите часове, от дълго време е дискутирано, че би трябвало да се пристъпи към тези ограничения. Смятаме да усъвършенстваме програмата, обвързвана с помагане с разликата в цените на тока, тъй че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с понижаване на потреблението, което е добре и за цялата стопанска система ", сподели министърът, представен от Българска национална телевизия.

Днес енергийните министри в ЕС . Съветът на Европейски Съюз реализира единодушие да се сложи таван на приходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в това число и медиаторите, които употребяват така наречен " инфрамаргинални " технологии като възобновими източници, нуклеарна сила и лигнитни въглища.

Христов съобщи, че чака промишлеността да поддържа мярката и добави, че всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, " изключително в интервал на рецесия ".

Попитан дали се разисква усилване на защитата на енергийната ни система след течовете от " Северен поток ", министърът отговори, че въпросът стои на масата и управляващите у нас ще проведат среща, с цел да създадат оценка на обстановката.

" Ще създадем наложително инспекция и оценка на готовността за защита и в случай че би трябвало някъде да се планува усилване, то ще бъде направено. Сигурността на доставките е обвързвана с цялата енергийна сигурност на страната. чакаме разбор на службите дали това в действителност е тенденциозен акт или някакъв тип повреда. За момента множеството отзиви клонят, че е тенденциозен акт ", разяснява той. 

На въпрос за какво България е за таван върху цените освен на съветския газ, а и на всички останали доставки, Росен Христов отговори, че енергийното министерство се занимава с цени, а не със наказания. " Ако таванът е единствено върху съветския газ, това няма да промени доста общия пазар. С намалелите количества за Европа, където сега съветския газ съставлява 10% от потреблението, това не би довело до значително намаление на цените, което нас ни интересува. по тази причина нашето предложение е ограниченията да са всеобхватни. "

Кадри Симсон уточни, че министрите са постигнали политическо единодушие за една доста нужна стъпка във връзка с електрическата енергия.

" Ако успеем да понижим потреблението си в пиковите часове, защото сега употребяваната сила не дава отговор на търсенето, можем освен да понижим цените за потребителите, а също и да спестим газ. В момента това е горивото, което се употребява в пиковите часове. Освен това работим по обвързващ механизъм, посредством който страните членки да генерират приходи, с цел да поддържат бизнесите си ", сподели тя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР