Министърът на енергетиката Росен Христов посети днес новооткрития Енергиен офис

...
Министърът на енергетиката Росен Христов посети днес новооткрития Енергиен офис
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Общините да последват примера на Бургас

Министърът на енергетиката Росен Христов посети през днешния ден новооткрития Енергиен офис на Община Бургас, който отвори порти в постройката на Културен дом НХК. В негоексперти дават информация на жителите и бизнеса за стратегиите, свързани с използването на ограничения за енергийна успеваемост и добиването на сила от ВЕИ.

„ Това е извънредно облекчение за жителите във връзка с подготовката на документите за кандидатстване и опция да се възползват оптимално от стратегиите за енергийна успеваемост. Ще определим координатори от страна на Министерството на енергетиката, които да са в ежедневна съгласуваност с общинските офиси за най-често задаваните въпроси от жителите “, съобщи министър Христов.

Засега енергиен офис има открит единствено в Бургас, само че желанието на министерството е останалите общини да бъдат дейни за разкриването на такива, добави още министърът.

Енергийният офис на Община Бургас е основан в границите на план ComAct (Community Tailored Actions for Energy Poverty Mitigation), финансиран по стратегия Хоризонт 2020 на Европейски Съюз.

„ В момента максимален интерес бургаските жители демонстрират към програмата за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Експертите на Общината подкрепят хората при попълването на документите за кандидатстване по програмата и ги осведомят за идните благоприятни условия. До този миг над 215 сдружения на притежателите в морския град са подали документи, чака се броят им да нарасне до над 250 “, сподели кметът Димитър Николов.

Министерство на регионалното развитие дефинира 80 000 000 лева оптимален финансов запас за община Бургас, който ще обезпечи осъществяването на ограничения за енергийна успеваемост на не повече от 30 здания, според от размера им. Всички, които дават отговор на авансово избраните условия и са показали нужните документи в цялостен размер, ще бъдат обработени от екип на Община Бургас и подадени на Министерство на регионалното развитие в период до 31.05.2023 година В Община Бургас няма да се прави класиране на подадените заявки и планови оферти. Комисия, назначена от кмета, ще преглежда документите на сдруженията и при неизправност ще дава инструкции на домоуправителите за привеждането им в сходство с условията на Министерство на регионалното развитие.

Фирмите, които ще изготвят техническия паспорт и енергийното проучване, ще стартират работа през януари в комплексите „ Меден рудник “, „ Изгрев “, „ Зорница “, „ Славейков “, „ Зора “, „ Братя Миладинови “, „ Лазур “.

Тъй като не се явиха искащи, които да обследват постройките в ЦГЧ и к-с „ Възраждане “, още в първите дни на новата година Община Бургас ще направи втори опит и ще започва нова процедура по реда на Закон за обществените поръчки.

Предвид нужния софтуерен период за обработка на подадените заявки и подготовка на плановото предложение, Община Бургас дефинира краен период за приемане на заявки до 28.02.2023 година

От отварянето си до през днешния ден офисът е посетен от над 150 жители. От него се възползват и поданици на други общини и регионални градове.

Офисът е построен по план „ Слънчеви градове “. По него е направено снимане на покривите на всички здания в Бургас. На база на фрагментите, посредством специфичен програмен продукт може да се пресметна капацитетът на всеки един от покривите на постройките на територията на града за построяването на фотоволтаични съоръжения. По този метод всеки ще има опция да получи информация каква система от слънчеви панели може да построи на своя покрив и какъв потенциал на работа ще има тя.

Офисът работи всеки работен ден от 08:30 до 17:15 часа. За информация можете да звъните на телефон 056/ 81 37 65. Мястото е определено по този начин, че да е комфортно за жителите и да ги улеснява в оптималната степен при търсенето на потребна информация. В него непрекъснато ще работят двама специалисти. Ще има авансово разгласен график за съвещания с други експерти в региона на енергийната успеваемост, които ще се правят също на място в офиса. Запитванията може да се изпращат и на e-mail:[email protected].
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР