Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у

...
Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у
Коментари Харесай

Стефан Янев се срещна с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш

Министър-председателят Стефан Янев организира среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш. Във фокуса на диалога бяха двустранните връзки и тематики от европейския дневен ред в подтекста на целите на почналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Бяха показани и разисквани задачите на председателството в посока резистентност и възобновяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на съществени събития в границите на Конференцията за бъдещето на Европа, наклонността пред европейския метод на живот, върховенството на закона и гарантирането на равнопоставеност за всички. Акцент бе подложен върху Европейски Съюз като благонадежден и сигурен съюз, кадърен да обезпечи сигурност и непоклатимост в съседство. В този подтекст беше подчертана основната роля на трансатлантическото съдействие и вероятностите пред развиването на страните от Западните Балкани.

Премиерът Янев приветства амбициозния дневен ред на Словенското председателство и акцентира значимостта на дефинираните цели.

Българският министър-председател открои значимостта на поставената тематика за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, като в тази връзка очерта времевия небосвод за привършване на работата по нашия народен проект, както и механизмите за неговото показване и привеждане в деяние. Специално внимание бе обърнато на нуждата от пълностоен спор в границите на идното обществено разискване на Плана за възобновяване и резистентност, както и на ролята на Народното събрание като основен фактор за обезпечаване на необятна поддръжка и легитимност във връзка с неговите параметри.

По отношение на втория главен приоритет на Словенското председателство – Конференцията за бъдещето на Европа, министър председателят Янев обърна внимание на основната роля на дебата в това отношение и предложи съответни тематики, които могат да бъдат включени в него. В тази връзка той прикани да мислим повече за това по какъв начин да върнем политиката в политиката. Българският министър-председател акцентира основното значение на гражданското общество във връзка с политическия развой и насочи обръщение, че политиката се нуждае от политици, а не от бюрократи.

Специално внимание в границите на срещата бе обърнато на ролята и смисъла на идните парламентарни избори в България, както и на вероятностите за развиване на вътрешнополитическата обстановка след това. Премиерът Стефан Янев уточни, че се поставят всички старания, тъй че да бъде обезпечена честността и достоверността на вота и опцията българските гласоподаватели да гласоподават свободно в сходство със своите желания. Българският министър-председател разяснява евентуално комплицираната обстановка в подтекста на упованията за мощно фрагментиран парламент и за сложни диалози сред политическите сили във връзка с процеса на образуване на държавно управление. Янев акцентира, че в последна сметка разчита демокрацията да надделее.

По отношение на процеса на разширение на Европейски Съюз беше разисквана тематиката за европейския небосвод пред Република Северна Македония и провокациите в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и кардиналната поддръжка на България за европейската вероятност на РСМ и Албания, като изведе на напред във времето нуждата от по-ефективен разговор и действителна воля за разрешаване на несъгласията сред нашата страна и РСМ. Акцент бе подложен върху условието да бъдат изпълнени уговорките в двустранното съглашение и да се подхващат действителни дейности във връзка с отбраната на човешките права и прекратяване на езика на омразата. Бе изразено чувството, че европейските ни сътрудници по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно - обвинявайки България, без действителни и аргументирани учредения. Българският министър председател означи, че в своето качество той се старае да работи като политик, а не като бюрократ и в този смисъл главен приоритет е да бъде показан и предпазен в оптималната степен националният интерес на Република България.

В края на диалога българският министър-председател пожела триумф на Словенското председателство и акцентира, че държи на открит и почтен разговор и че разчита на взаимност в това отношение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР