Министър-председателят на Испания Мариано Рахой ще бъде на официално посещение

...
Министър-председателят на Испания Мариано Рахой ще бъде на официално посещение
Коментари Харесай

Испанският премиер Мариано Рахой все пак идва в София през май

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой ще бъде на публично посещаване на 15 май в София, оповестиха от осведомителната работа на държавното управление. Според информация на " Дневник " програмата му е ясна единствено до идващия ден, когато в София е планувана среща на водачите на европейската национална партия (ЕНП), част от която е неговата Народна партия. Форумет предшества срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани на 17 май.

Големият въпрос е дали Рахой ще остане и за присъединяване на срещата на 17 май, отдадена на присъединението на 6 страни от Западните Балкани, защото Мадрид не признава появяването на тази страна и формалната позиция на Испания е против включването на Косово в процеса на разширението на Европейския съюз. Останалите страни от Европейски Съюз, които по този начин и не признаха без значение Косово, са Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. За всяка от тях въпросът е внимателен поради проблем с национално малцинство от прилежаща страна. За Испания тематиката е изключително сензитивна сед референдума за самостоятелност на Каталуня.

Възможно е Рахой или различен представител на държавното управление да взе участие в диалозите за присъединение на Балканите, само че към този момент за Испания по-приемлив наподобява разновидността с наличие на по-ниско ниво. " За тези (страни - б.а.), които не са признали Косово, ще намерим допустима форма да вземат участие ", съобщи на 16 април в Прищина министър председателят Бойко Борисов след среща с президента на Косово Хашим Тачи.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова през януари се опита да откри по-обтекаема дефиниция, като сподели, че срещата в София ще " е за европейската вероятност за Западните Балкани, а не за разширението ". Въпреки това за държавните управления на 5 страни от Европейски Съюз е внимателно да седят на една маса с представители на Прищина.

На срещата на върха на ЕНП в София ще бъдат държавни и политически водачи, измежду които ръководителят на ЕНП Жозеф Дол, ръководителите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейският парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни.

Дол ще бъде хазаин на срещата на ЕНП, а присъединяване в нея ще вземат ръководителят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес-Истурис и членовете на председателството на ЕНП.

Държавните водачи ще са: Никос Анастасиадис (Кипър), Клаус Йоханис (Румъния), Себастиян Курц (Австрия), Ангела Меркел (Германия), Виктор Орбан (Унгария), Андрей Пленкович (Хърватия), Мариано Рахой (Испания) и Лео Варадкар (Ирландия).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР