Министър-председателят на България Кирил Петков планира да присъства на среща

...
Министър-председателят на България Кирил Петков планира да присъства на среща
Коментари Харесай

Politico: ПП на Петков може да се присъедини към „Обнови Европа“

Министър-председателят на България Кирил Петков възнамерява да участва на среща на политическите водачи на групата „ Обнови Европа “, която ще се състои на 30 май, понеделник, оповестява европейската редакция на електронното издание Politico,позовавайки се на осведомени източници, предава БГНЕС.
 
Според изданието това е „ най-силният знак, че неговата партия „ Продължаваме промяната “ се готви да се причисли към демократичната група на европейско равнище “.
 
Заседанието в понеделник се възприема като предварителна среща на върха, която се организира преди Европейския съвет. В него вземат участие национални водачи, в това число френският президент Еманюел Макрон и нидерландският министър председател Марк Рюте, както и европейските комисари Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.
 
Стефан Сежурне, водачът на групата „ Обнови Европа “ в Европейския парламент, „ ухажва “ Петков, откогато „ българският дилетант “ изненадващо завоюва изборите в края на предходната година с антикорупционна платформа. Петков разиска опцията да се причисли към групата със Сежурне през януари по време на пътешестване до Брюксел, в границите на което се срещна и с двамата водачи на „ Зелените “.
 
Според Politico към момента обаче следва да бъде изчистена една съществена спънка пред участието на българския водач : фактът, че в „ Обнови Европа “ членува конкурентната българска партия „ Движение за права и свободи “ (ДПС), чийто народен представител Делян Пеевски бе глобен от Вашингтон по закона „ Магнитски “. Движение за права и свободи неведнъж е упреквано в корупция и в предишното Петков е изразявал безпокойствие от обстоятелството, че то остава в „ Обнови Европа “. Движение за права и свободи има трима евродепутати в групата евролибералите в Европейския парламент.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР