Министър-председателят Кирил Петков ще посети град Битоля в Република Северна

...
Министър-председателят Кирил Петков ще посети град Битоля в Република Северна
Коментари Харесай

Петков и Йотова отиват в Битоля за откриване на клуб на Културен център „Иван Михайлов“

Министър-председателят Кирил Петков ще посети град Битоля в Република Северна Македония на 16 април, където ще взе участие в формалното разкриване на клуба на Културен център „ Иван Михайлов ”. Визитата на премиера Петков е първото посещаване на български министър-председател в Битоля.

По покана на Културен център „ Иван Михайлов ” в събитието ще взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова, която през днешния ден стартира двудневно посещаване в съседката ни-

Преди събитието министър-председателят Кирил Петков ще беседва с представители на български организации в Република Северна Македония.

В рамките на визитата си министър председателят Петков и министри от държавното управление на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля – Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия район – до Италия. Изграждането на далекопровода съставлява реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8.

Във водената от премиера Петков делегация вземат участие министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова.

Културният център в Битоля, който носи името на българския бунтовник, дълготраен водач на Вътрешна македонска революционна организация и последната мощна фигура в историята на македонското освободително придвижване Ванче Михайлов, е основан преди три години.

Сдружението работи с българската общественост в Република Северна Македония, провежда прояви, свързани със знакови дати на събития и персони от българската история, поддържа монументи, свързани с историческото завещание на България и участваше интензивно в убеждаването на македонските българи да се записват като българи по народност при преброяването в югозападната ни съседка предходната година.

В края на март културният център „Иван Михайлов“ отхвърли резултатите от преброяването, съгласно което като българи в РСМ се самоопределят 3504-ма души.

В първия ден от визитата си в Северна Македония вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне в Битоля с представители на български сдружения, а по-късно ще взе участие в формалното разкриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов“.

Утре Илияна Йотова ще посети дневен център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското държавно управление, като част от програмата на Министерството на външните работи „Българска помощ за развитие“. Вицепрезидентът ще бъде и посетител на откриването на офис на Сдружението за приемливост и съдействие „Хоризонти“.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР