Министър-председателят Кирил Петков ще бъде днес на официално посещение в

...
Министър-председателят Кирил Петков ще бъде днес на официално посещение в
Коментари Харесай

Кирил Петков ще посети Сърбия

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде през днешния ден на публично посещаване в Република Сърбия по покана на сръбския министър председател Ана Бърнабич. Във фокуса на диалозите сред двете делегации  са тематиките за европейската интеграция на Сърбия и района на Западните Балкани, двустранните връзки, енергийното съдействие, инфраструктурата и стопански въпроси от общ интерес. детайлности

Сърбия към този момент стартира построяването на своя територия на реверсивната газова връзка с България. Тя би трябвало да е подготвена в края на 2023 година Трасето е част от Южния газов кулоар, ще даде опция на западната ни съседка да диверсифицира доставките на синьо гориво, в това число и от терминала за полутечен газ в Александропулис, където страната ни е съакционер.

Довършването на автомагистралата София-Белград също е на дневен ред.

Общо е разбирането на двете страни за откриването на нови гранични пунктове по общата ни граница. Това ще насърчи туризма и взаимните вложения.

Посещението на Петков в Белград стартира със среща с президента Александър Вучич. По-късно е диалогът на четири очи с премиера Ана Бърнарич, последван от пленарни диалози на двете делегации.

В българската делегация са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет Лена Бориславова, зам.-министърът на външните работи Васил Георгиев. Премиерът Петков ще организира срещи с ръководителя на Народната скупщина на Сърбия Ивица Дачич.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР