Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова

...
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова
Коментари Харесай

Борисов разпореди: Студен резерв само от държавната ТЕЦ Марица Изток 2

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова след края на днешното държавно съвещание
да обясни в Народното събрание, че леден запас ще се употребява единствено от държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток II.

"Сваляш студения запас от тук насетне. Студен запас, в случай че ни е належащо – единствено държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток II”, съобщи министър председателят Борисов при започване на днешното съвещание на Министерския съвет.

Полемика към търговете за студения запас провокира Топлоелектрическа централа "Варна ", в който мажоритарен притежател е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. За последните няколко години централата е спечелила 54 млн. лева за обезпечаване на аварийни мощности.

Във вторник Върховната касационна прокуратура се самосезира по отношение на обява от визитата на водача на "Да, България " Христо Иванов пред Топлоелектрическа централа "Варна ". “Студеният резерв” на Доган - огромната кражба, която всички ние плащаме през сметките си за ток ", разяснява някогашният правосъден министър.

В същия ден Комисията по районно развиване и благоустройство в Народното събрание одобри измененията в Закона за енергетиката, които трансформират финансирането на ТЕЦ-овете от "Студения запас ". Законопроектът следва да мине и през Комисията по енергетика, а по-късно и през пленарна зала. Според измененията в закона, министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този запас към държавната централа.

"С направеното предложение се планува временен интервал преди въвеждане на механизъм за потенциал, в който за обезпечаване на сигурна работа на електроенергийната система сключването на покупко-продажбите за обезпечаване на разполагаемост за леден запас ще се реализира с снабдители, които ще се показват в нарочна заповед на министъра на енергетиката според член 70 от Закона за енергетиката ", прецизират вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Възможна е смяна в цените на електрическата енергия, които са в действие от 1 юли 2020 година Това ще стане, в случай че се понижи размерът на така наречен леден запас. Може да се стигне до смяна в мрежовите такси, което от своя страна, може да докара до смяна на ценовото решение на КЕВР, разгласи ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР