Министър-председателката на Дания Мете Фредеркисен от Социалдемократическата партия, която спечели

...
Министър-председателката на Дания Мете Фредеркисен от Социалдемократическата партия, която спечели
Коментари Харесай

Датската министър-председателка подаде оставка след изборна победа

Министър-председателката на Дания Мете Фредеркисен от Социалдемократическата партия, която завоюва през вчерашния ден с дребна преднина общите избори в страната, през днешния ден подаде оставката си и съобщи, че ще стартира да изследва опциите за коалиция със сили от другата страна на политическия набор, съобщи Ройтерс.

Фредериксен водеше акция за нуждата от необятна коалиция оттатък обичайното разделяне сред ляво и дясно, потвърждавайки, че е належащо единение във време на интернационална неустановеност.

Очаква се договарянията да бъдат дълги, защото и приятелите, и враговете на Фредериксен показаха песимизъм по отношение на сходна коалиция, което прави изхода нерешителен.

„ Това ще отнеме известно време и ще са нужни взаимни отстъпки “, разгласи тя по време на спор с други партийни водачи през днешния ден добавяйки, че образуването на ново държавно управление „ ще бъде доста, доста проблематично “.

„ С цялото си сърце имам вяра, че с климатичната рецесия, инфлацията, войната в Европа... и евентуалната криза в европейската стопанска система би трябвало да оставим зад тила си суровите думи на предизборната акция и да седнем на масата за договаряния “, прикани Фредериксен.

Левият блок, който включва Социалдемократическата партия, завоюва 90 места, най-малкото допустимо болшинство в 179-местния парламент, до момента в който десният блок завоюва 73 места, а новосформираната центристка партия си обезпечи 16.

Въпреки рецензиите към Фредериксен за централизиране на властта към нейния кабинет и спорното решение за заличаване на всички норки по време на пандемията социалдемократите съумяха да си обезпечат на тези избори най-силната поддръжка от две десетилетия насам.

Но мъчно ще се откри общ език с десните партии, предвижда професорът по политически науки в университета в Орхус, Руне Стубагер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР