Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха с украинския

...
Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха с украинския
Коментари Харесай

Да спрем тази трагедия. Премиерите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха със Зеленски в Киев

Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев във вторник вечерта. Това е първото посещаване на задгранични водачи в обсадената украинска столица откакто на 24 февруари Русия поведе война против нея.

Премиерите дойдоха с трен, чийто маршрут беше непокътнат в загадка. Те разговаряха с украинския си сътрудник Денис Шмихал и украинския президент Володимир Зеленски, който им показа в детайли обстановката. "Те [руснаците] обстрелват на всички места. Не единствено Киев, само че и западните региони ", сподели Зеленски.

"Трябва да спрем тази покруса, която се разиграва на изток, колкото е допустимо по-бързо ", декларира полският министър председател Матеуш Моравецки в обява във "Фейсбук ", с която разгласи идването си в Киев. Украйна има "недвусмислената поддръжка " на Европейския съюз, добави той.

По-рано министър председателят на Украйна Шмихал удостовери идването им в пост в "Туитър ", като приветства "смелостта на същинските другари на Украйна ". Той разяснява, че диалозите им ще се съсредоточат върху поддръжката за Украйна и "засилването на глобите против съветската експанзия ".

Моравецки, чешкият министър председател Фиала и словенският министър-председател Янез Янша са на посещаване като представители на Европейския съюз, се споделя в ранно изказване на полското държавно управление. Посещението се случва в третата седмица от войната, когато Русия обстрелва цели в цяла Украйна, в това число Киев, който съвсем е обграден.

"В такива решаващи за света времена наш дълг е да бъдем на мястото, където се твори история ", съобщи Моравецки в обява във "Фейсбук ". "Защото тук не става въпрос за нас, а за бъдещето на нашите деца, които заслужават да живеят в свят, свободен от робия ", написа той.

В изказването на държавното управление се споделя, че визитата е проведено "в единодушие " с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Целта на визитата е да се удостовери недвусмислената поддръжка на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна и да се показа необятен пакет от ограничения за поддръжка на украинската страна и общество ", се споделя в изказването.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР