Министър Пенов обясни, че общото средно увеличение на таксите в

...
Министър Пенов обясни, че общото средно увеличение на таксите в
Коментари Харесай

Увеличават с между 5 и 45% таксите в повечето университети у нас

Министър Пенов изясни, че общото приблизително нарастване на таксите в системата на държавните висши учебни заведения е до 20% и визира най-вече студентите, които се образоват в специалностите от региона на педагогическите, филантропичните, обществените, стопанските, правните и естествените науки, както и науките, свързани със опазването на здравето.

За специалностите от региона " Педагогически науки " междинният размер на таксата ще бъде 780 лева, за " Хуманитарни науки " - 750 лева, за " Социални, икономически и правни науки " - 900 лева Студентите в специалностите от областите " Природни науки ", " Математика и информатика " и " Технически науки " ще заплащат приблизително 870 лева, тези от " Аграрни науки и ветеринарна медицина " - 1000 лева, в " Здравеопазване и спорт " - 1100 лева, в " Изкуства " - 1450 лева

Средният размер на таксата за образование в държавните висши учебни заведения за академичната 2023/2024 година ще е 1050 лева, а за кандидатстване - 50 лева От пресцентъра на Министерския съвет прецизират, че това касае 143 950 студенти и 4050 докторанти в постоянна и задочна форма на образование. 

Средната годишна такса за образование на докторантите в държавните висши учебни заведения е в размер на 1300 лева За кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации ще се заплаща приблизително 40 лева при междинна такса за образование на докторанти в размер на 650 лв. за образователната 2023/2024 година.

" Искам да подчертая, че предложенията, които се внасят в Министерския съвет по отношение на определянето на размера на таксите за кандидатстване и образование в държавните висши учебни заведения, са учредени на предложенията, постъпили от висшите учебни заведения ", изясни Панов.

" Както подчертах и на съвещанието, при някои държавни висши учебни заведения следим нарастване, при други таксите се резервират. Всички размери са обосновани на член 95 от Закона за висшето обучение. При правенето на предлагането за акта ние сме се съобразили напълно с предложенията, по този начин както са постъпили от държавните висши учебни заведения ", добави още министър Пенов.

Той напомни, че финансирането на държавните висши учебни заведения се състои от два съставния елемент - лични доходи, които се набират от таксите на учащите се в тях, както и държавно финансиране.

Решението за одобряване на таксите за кандидатстване и образование за идната образователна година е взето на днешното постоянно държавно съвещание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР