Министър Личев алармира, че 9 хиляди тона от този боклук

...
Министър Личев алармира, че 9 хиляди тона от този боклук
Коментари Харесай

Вносът на незаконни отпадъци в България е спрян, съобщи министър Личев

Министър Личев сигнализира, че 9 хиляди тона от този отпадък стоят на склад на площадката на " Феникс Ресурс " в Плевен, а 280 тона се съхраняват на площадката на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

По отношение на отпадъците в Плевен, става дума за документна машинация на служебни лица, дали отговор на италианските управляващи, че този отпадък е рециклиран, за това те не желаят да си го върнат отбратно. Това ще основава проблеми на бъгларската страна, разяснява министър Личев. Фирмата ще е задължена да отстрани количеството разбъркан боклук от площадката - или да го изнесе назад или да го депонира някъде отвън територията на страната.

По отношение на " Вера Су " и екологичното положение на местността " Яйлата " служебният министър съобщи пред Българска национална телевизия: " Главният въпрос, който никой в никакъв случай не го задава е по какъв начин един транспортен съд, 5-10 хиляди бруто указател тона, съумя да се блъсне в вертикален български бряг? Представете си, че този транспортен съд беше цялостен с тротил и беше влезнал във Варненския залив ".

По думите му страната ни е съумяла да предотврати екологична злополука, в случай че самият транспортен съд се беше разцепил на място.

" Защото там стремително щяха да се разлеят азотни съединения от порядъка на 2800 тона, които безпорно щяха да увредят локалната флора и фауна, както и брега на предпазената околност ", добавя Личев.

При злополуката на кораба със скалите са се образували две пробойни, откъдето доста постепенно са изтичали разтворени амониеви съединения в морската вода. Сега към този момент 75 пъти са по-ниски концентрациите, в сравнение с по време на разтоварването и напълно са се доближили към естествените стойности, увери екоминистърът.

Той добави, че посредством морска администрация е упълномощил на Института по стопанска система екологична оценка за риска, който товарът създаваше на това място върху водната екосистемата и предпазената околност.

Оценяването на този риск ще бъде предявено към корабособственика или застрахователите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР