Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18, а не 15

...
Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18, а не 15
Коментари Харесай

Минималното обезщетение за безработица ще бъде увеличено

Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18, а не 15 лв. на ден както оферираше държавното управление с плана на бюджет на публичното обезпечаване за тази година.

Ще се усили и оптималният размер на това обезщетение - до 85 лв. и 71 стотинки, също от 1 април.

Остава желанието оптималният застрахователен приход да бъде повишен от 3000 на 3400 лв., както и минималната заплата да е 710 лв..

Националният съвет за тристранно съдействие разиска параметрите на плановете за държавен бюджет и на бюджетите на публичното обезпечаване и на Здравната каса.

С новите размери на минимално и оптимално обезщетение за безработица, надлежно 18 лв. и съвсем 86 лв. на ден, ще се извърши записаното в закона размерите да са 60 на 100 от осигурителния приход, а смяната е възприета от страната по гледище на синдикатите. Въпреки съпротивата на бизнес организациите против повишението на минималната заплата и на оптималния застрахователен приход от 1 април, държавното управление не трансформира желанието си:

" Имахме много дълъг диалог и по двата параметъра. Бюджетът ще бъде импортиран в Народното събрание със 710 лв. минимална работна заплата и 3 400 лв. оптимален застрахователен приход " - сподели финансовият министър Асен Василев.

Бизнесът не разяснява тематиката по време на виртуалната конференция, само че от синдикатите подсетиха, че оптималната осигуровка даже би трябвало да е по-висока:

" За да дава отговор на размера на оптималната пенсия, оптималният застрахователен приход в този момент, незабавно, би трябвало да стане 3 750 лв., т.е. това е минималният аршин, по който можем да се водим за увеличението на този индикатор " - пресметна Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Социалният министър Георги Гьоков на няколко пъти акцентира, че индексацията на пенсиите ще е с 6,1 на 100 от 1 юли единствено и само, в случай че няма нов механизъм за увеличение на пенсиите:

" Това е при изискване, че не бъдат подхванати други дейности за осъвременяване на пенсиите от 1 юли, каквото желание има да направи това държавно управление ".

КНСБ обаче настоя Covid добавката от 60 лв. да се включи в това бъдещо нарастване на пенсиите от 1 юли:

" През този %, който още веднъж споделям, не би трябвало да бъде идентичен за всички пенсионери, би трябвало да бъде диференциран, да може да интегрира в себе си тези 60 лв., т.е. да няма кой да получи по-малко от това, в това време да бъде върнат осигурителният принцип, който беше опустошен ".

Дефицитът в Национален осигурителен институт е над 40%. Това са пари, които няма да бъдат събрани от осигуровки. Общо е планувано за пенсии и компенсации да се платят над 16 милиарда лв. през тази година и при сегашните планове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР