Минималната заплата в Португалия от 1 януари 2020 г. се

...
Минималната заплата в Португалия от 1 януари 2020 г. се
Коментари Харесай

Португалия увеличава минималната заплата до 635 евро

Минималната заплата в Португалия от 1 януари 2020 година се покачва до 635 евро, което е нарастване с близо 6%, съобщи „ Ройтерс”. Дори по този начин минималното заплащане остава най-ниското в Западна Европа.

Премиерът Антониу Коща даде обещание при започване на втория си мандат предходната година да вдигне месечния най-малко с 25 % до 750 евро към 2023 година.

Един от петима трудещи се в Португалия е на минимална заплата, а ситуацията със заетостта на 890 000 души бе несъмнено като „ нестабилно ". С този термин се значат ексцентрични форми на претовареност, в това число краткотрайна работа и работа на срочен контракт.

Левоцентристката Социалистическа партия на Коща, която бе на власт през четири години на мощен стопански напредък и понижаване на бюджетния недостиг, завоюва изборите на 6 октомври, разширявайки представителството си като най-голямата партия в Народното събрание, само че не съумя да реализира болшинство.

Всяка година ще се прави обзор на заплатите и ще се договарят нараствания, до момента в който задачата от 750 евро месечен най-малко не бъде реализирана през 2023 година

Между 2015 година, когато социалистите пристигнаха на власт, и 2019 година минималната заплата в Португалия се е повишила с 14% от 505 до 600 евро. За съпоставяне, в прилежаща Испания тя е 1050 евро.

Португалия остава измежду страните с най-голямо неравноправие в приходите в Европейски Съюз, уточни държавното управление.

Според анализатори несигурността на работните места е измежду огромните проблеми в националната стопанска система. Португалската стопанска система е в стадий на изстудяване, откакто през 2017 година регистрира най-силният напредък от близо две десетилетия и се възвърне от дълговата рецесия, която наложи на страната да потърси интернационална помощ, напомня „ Ройтерс”.
По материал на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР