Минималната заплата може да стане 850 лв. от началото на

...
Минималната заплата може да стане 850 лв. от началото на
Коментари Харесай

Минималната заплата скача до 850 лв. от януари, ако се приложи евродиректива

Минималната заплата може да стане 850 лева от началото на 2023 година Това ще стане факт, в случай че образувано след изборите държавно управление приложи допустимо най-стриктно новата инструкция на Европейски Съюз за установяване на съответни минимални хонорари в страните членки. Директивата беше призната в сряда от Европейския парламент с огромно болшинство. 505 членове на Народното събрание гласоподаваха “за ”, единствено 92 гласа бяха “против ” и 44 “въздържал се ”.

“Хората в действителност се борят да свързват двата края. Нямаме време за губене, работата би трябвало още веднъж да се отплаща ”, сподели при разискванията в европарламента депутатът и съдокладчик по директивата Агнес Йонгериус.

Според директивата страните членки на Европейски Съюз би трябвало да вкарат ограничения, с цел да подсигуряват постоянното и навреме актуализиране на минималните заплати, с цел да се резервира тяхната адекватност. Като се показва, че задачата е да се подсигурява заслужен живот. Това значи при висока инфлация да се подвигат и минималните заплати.

Но директивата на Европейски Съюз не вкарва обвързване за страните членки да усилят минималните заплати, нито дава точна формула за определянето им. Вместо това в директивата е записано, че критерии като 50% от среднта заплата за страната или 60% от медианната заплата, може да се употребяват като критерии за това дали минималната заплата в една стана е съответна. Медианната заплата е тази, при която тъкмо половината от работещите получават по-малка заплата, а другата половина взимат по-голяма. Медианната заплата е доста по-ниска от междинната, тъй като има малцина хора с извънредно високи заплати, което подвига и равнището на междинната заплата, само че оказва по-малко въздействие върху медианната.

Дори държавното управление да реши минималната заплата да бъде определяна като 50% от междинната за страната, още веднъж има разнообразни благоприятни условия за пояснение. Например дали ще се използавт последните налични данни за междинната заплата, или последните данни за една цяла година. Като в директивата на Европейски Съюз не е посочено кои данни би трябвало да бъдат употребявани.

Служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров не от дълго време сподели, че служебното държавно управление ще предложи минимална заплата от 770 лева Тя е сметната като 50% от междинната месечна заплата за цялата предходна година, т.е. за 2020 г.

Ако тя влезе в действие от 1 януари 2023 година действително ще бъде избрана на база на заплатите, които са получавани две години по-рано. А като се има поради, че би трябвало да работи до 1 януари 2024 година, се оказва че за минималната заплата за декември 2023 година са употребявани данни за получаваните заплати три години по-рано. Което при висока инфлация и бързо изменящи се цени не е доста правилно. И опонира на условието на евродирективата за “своевременно актуализиране на минималните заплати, с цел да се резервира тяхната адекватност ”. Според последните данни на Национален статистически институт междинната заплата за юни е 1710 лева А 50 на 100 от нея вършат 855 лева.

От общественото министерство са създали и още един вид за установяване на минималната заплата. Той планува при спад на стопанската система минималната заплата да е 45% от междинната за две години обратно, само че не по-малка от миналогодишната. В този случай обаче, в случай че през 2023 година има спад на стопанската система, минималната заплата за 2024 година няма да бъде нараснала, макар че тогава стопанската система към този момент може да е излязла от рецесията и приходите на хората да порастват нагоре.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР