Мини Марица Изток започва износ на лигнитни въглища за електроцентрали

...
Мини Марица Изток започва износ на лигнитни въглища за електроцентрали
Коментари Харесай

Мини Марица Изток започва износ на въглища за Сърбия

Мини Марица Изток стартира експорт на лигнитни въглища за електроцентрали в Сърбия. Това разгласи в свое прессъобщение " Мини Марица-изток " ЕАД. Държавната въгледобивна компания е подписала контракт сръбска компания, която ще доставя българските въглища.

За пръв път в своята 70-годишна история " Мини Марица-изток " ЕАД ще изнася въглища за централи отвън територията на комплекса.

Договорът със сръбската компания е до 30 април 2023 г . Предвидена е и уговорка за удължение.

Предвижда се да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища на цена по-висока от тази, на която купуват централите в комплекса " Марица- изток ". Въглищата ще се предават на площадката на " Мини Марица-изток " и сдружението няма ангажимент за превозването им до сръбските централи.

" Реализацията на български лигнитни въглища отвън територията на комплекса " Марица-изток " до момента беше немислима и надали в миналото се е допускало, че е вероятен техния експорт, изключително при основаните през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на " Мини Марица-изток " ЕАД. Сключването на контракта за експорт на български лигнитни въглища няма да се отрази на обезпечените доставки за централите от комплекса Марица-изток . Този експорт е съществено достижение и добра вероятност ", изясни инж. Илза Чинкова, изпълнителен шеф на сдружението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР