Мини хеликоптерът Ingenuity на NASA полетя успешно над Марс. Той

...
Мини хеликоптерът Ingenuity на NASA полетя успешно над Марс. Той
Коментари Харесай

Мини хеликоптерът Ingenuity полетя успешно над Марс!

Мини хеликоптерът Ingenuity на NASA полетя сполучливо над Марс. Той се задържа за към 30 секунди над повърхността на Червената планета.

Ingenuity е софтуерна проява и този триумф отваря нови порти за роботизираните галактически проучвания.

Това е и първият следен полет, който се прави на друга планета, първият на машина с мотор на непозната планета.

Самият полет е изглеждал по следния метод - перките се завъртат с 2537 ротации в минута. След като бордовият компютър изпраща данни до Земята, че всичко е наред, перките се извъртат по подобен метод, че да се реализира оптимално политане по вертикалата в тънката марсианска атмосфера (само 1 % от земната). След това Ingenuity полита. Апаратът прекарва към 6 секунди във въздуха, придвижвайки се до своята съществена цел - 3 метра над повърхността на планетата.

Кадрите, получени на Земята, предизвикаха бурни радостни реакции измежду инженерите и диспечерите на полета. " Невероятно е, истина е ", сподели Тарин Бейли, инженер от екипа по надзор на полета на хеликоптера.

Малкият хеликоптер, който дойде на Марс с роувъра " Пърси ", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, по-късно на 14 април. Тестът на роторите на 9 април сподели проблеми при прекосяването от предполетен към полетен режим. 

NASA ще организира още 4 тестови полета, като при всеки компликацията ще нараства последователно. Специалистите се надяват, че Ingenuity ще успее да се изкачи до 5 м височина. Впоследствие ще тестват и непряк полет. 

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР