Минералната вода Девин дори не е от Девин, а не

...
Минералната вода Девин дори не е от Девин, а не
Коментари Харесай

Розовата вода Девин: наточена от чешмата, но не в Девин, а във Фотиново

Минералната вода Девин даже не е от Девин, а не е и минерална, тече си по тръбите в безизвестно село, което не е обичан на Доган спа-курорт: поне  водата с марката и розовия етикет! За разлика от настоящия кабинет, който не гъкна по абсурда с отравянето на река и риба в Девин, прието от бутилиращата  компания в общината, при други държавни управления се вземаха ограничения. На 27 октомври 2008 година 19 минути разгласява материала, който ще прочетете и който слага значително неизяснени и до през днешния ден въпроси, включително кой може да си разреши и по какъв начин да заобикаля законите в нашата страна:
" Въпреки че в България има явен закон за потребителите и наказания за подвеждаща информация и реклама, даже непознатите вложители се вършат, че не го виждат. Една от най-популярните марки минерална вода у нас е " Девин ”. След като се оказа, че тя не е най-подходяща за консумация от бременни дами и дребни деца, производителите хитро реагираха като лансираха сходни бутилки, подобен етикет, само че с розова капачка. Само че въпросната вода нито е минерална, нито е от Девин. Тя е от извор Балдаран, както с мънички букви, като че ли срамежливо, написа на етикета. А този извор не е в Девин, а в село Фотиново. Водата не е минерална, а тече по водопровода там. Т.е. със същия триумф бихте могли да наточите по този начин и на друго място. Въпросът е, че в основаването на нова комерсиална марка се влагат милиони за реклама, до момента в който бъде наложена.

19’ се обърна за коментар към заместител – министъра на екологията по водите Любка Качакова, която е и майка на две деца. Ето какво сподели тя: " Розовата Девин " не се продава като минерална, а като изворна " Девин " и на етикета  е изписано  " Извор Балдаран " с дребни букви. А под него е написано гр.Девин и седалището на компанията там. Името на с.Фотиново въобще не е изписано. Това е подземна вода от един извор край Фотиново, която с тръбопровод се докарва до бутилиращото дружество в Девин. Фирмата се възползва от това, че е  наследила Девин като комерсиална
марка, макар, че е географско разбиране и де факто предлага с едно и също лого и марка две води, които нямат нищо общо. Оттам идва заблудата, че водата с розова капачка е от Девин, по този начин както е минералната вода продавана в бутилки със синя капачка. Водата от Фотиново или " Розовата Девин ” като всяка изворна вода е
подходяща  за бебета. Аз на моите деца давах такава, когато бяха бебета. На етикета  на " Синята Девин ” правилно е изписано, че не се предлага за
дребни деца. Лошото е, че на етикетите на всички марки най-важните надписи винаги  са с дребни букви и постоянно майките въобще не ги четат. Когато в магазина купувах изворна " Девин ”, виждах майки, които вземаха " Синя Девин ”. Като ги питах, за какво вземат Девин, те ми споделяха, че е поради децата. Те просто са запомнили от рекламата името Девин и пълнят количките с такава вода. Без да обръщат внимание, че синята не е целесъобразна за бебета ”.

Логично, откакто към този момент знаем всичко към нередностите " от извора ”, се слага въпросът каква отбрана на потребителите обезпечава законът, съгласно който подвеждащата реклама е неразрешена.

Екологично сензитивната дама има мнение по тематиката: " Като консуматор мога да кажа, че методът, по който е етикитирана изворната вода " Девин ” мен персонално ме заблуждаваше. Аз разбрах, че " Розовата Девин ” не е вода от находище Девин едвам когато станах зам.- министър, който дава отговор за водите. ”

Оказва се цялостен батакът и към казуса дали е редно някой да резервира географски наименования. Ами в случай че на следващия ден някой си записва с връзки марката " София ” и забрани на всички останали, в това число на кмета, да я употребяват без негово разрешение?! Зелената Любка споделя: " Законът за марките и географските означения в чл.12 е безапелационен, че не може да се записва като комерсиална марка название, което съдържа записано географско обозначение или негови производни. По този въпрос следва да се обърнете към патентното ведомство. Неотдавна видях бутилирана вода Пирин спринг и останах повече от сюрпризирана, че някой си е запазил името Пирин.

Поне имаше подобен знак след името Пирин изписано на латиница. Изглежда неуместно ”.          След публикуването на материала представител на 19 минути беше поканен на диалог в жанр кавга от пиарите на бутилиращата компания, която заподозря във обстоятелствата " политическа поръчка ". Но не ги отхвърли. Оказа се, че тогавашната пиарка е политик, деятел на партия, която сега е в ръководството.             При абсурда от този уикенд пиарите на компанията признаха казуса, само че не пуснаха пресрилийса на уеб страницата на компанията или най-малко не бяха го сторили в тревожния уикенд. Сякаш нищо не е било. Няма данни екоминистърът или Министерство на околната среда и водите да са глобили който и да било - физическо или юридическо лице, както и да са взели въобще някакво отношение по тематиката. А министърът е журналист.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР