10 от държавите, които ще преминат към финала на конкурса

...
10 от държавите, които ще преминат към финала на конкурса
Коментари Харесай

Евровизия 2024: Кои са първите 10 финалисти тази година

10 от страните, които ще преминат към финала на състезанието за песни " Евровизия ", едно от най-големите певчески надпревари в света, бяха определени след първия полуфинал, който се организира нощес в шведския град Малмьо.

Страните, които си резервираха място в съботния край, са Сърбия, Португалия, Словения, Литва, Украйна, Финландия, Кипър, Хърватия, Ирландия и Люксембург.

Отпаднаха Австралия, Азербайджан, Исландия, Полша и Молдова.

Австралийското дуо Electric Fields се надяваше, че техният шлагер " One Milkali ", чийто текст е частично на аборигенски език, ще ги изстреля на финала, само че бяха разочаровани.

Ирландската гот-електро-поп група Bambie Thug (на фотографията горе) се надяваха да стигнат до финала с песента си " Doomsday Blue ", само че бяха принудени да сменят театралния си грим, който беше преценен за пропалестински.

Полуфиналът във вторник включваше и осъществявания на две от по този начин наречените огромни пет страни, които обезпечават по-голямата част от финансирането за надпреварата – Обединеното кралство и Германия, както и Швеция, които като спечелили от миналогодишната " Евровизия " са тазгодишните домакини, а също и автоматизирани финалисти.

Следващият полуфинал би трябвало да се организира в четвъртък вечерта, когато ще бъдат определени още 10 страни от 16 участници. В четвъртък ще се показват и останалите три от Голямата петорка: Франция, Испания и Италия.

Организирана от Европейския съюз за радио и телевизия, " Евровизия " се организира всяка година от 1956 година насам. Тя притегля голям зрителски интерес, като през 2023 година са я гледали над 160 милиона души.

Големият край ще бъде в " Малмьо Арена " в събота вечер от 19 часа по Гринуич.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР