Миналото лято, докато десетки швейцарски пенсионери организирали кампания в Алпите

...
Миналото лято, докато десетки швейцарски пенсионери организирали кампания в Алпите
Коментари Харесай

Швейцарска баба съди държавата заради... жегите

Миналото лято, до момента в който десетки швейцарски пенсионери организирали акция в Алпите за избавяне на бързо топящите се ледници, 85-годишната Мари-Ив Волкоф била затворена в дребния си апартамент в Женева, гледайки авансово записани телевизионни излъчвания, споделя " Ройтерс ".

Разочарованието ѝ от това, което тя назовава " климатичен локдаун ", е част от мотивацията ѝ да съди швейцарското държавно управление дружно с над 2 хиляди други възрастни дами в първото дело за климата пред Европейския съд по правата на индивида тази седмица.

Искът, който ще бъде последван от още два тази година, може да докара до заповед за понижаване на излъчванията, която надвишава даже уговорките по Парижкото съглашение от 2015 година, създавайки значим казус.

Трите горещи талази в Швейцария през 2022 година принудили Волкоф да си стои вкъщи в продължение на 11 седмици и да излиза единствено на къси разходки, което съгласно нея било по-лошо от COVID-19 и нарушило човешките ѝ права.

" Трябваше извънредно доста да огранича дейностите си, да очаквам със спуснати щори и включен климатик (срам за един еколог!), до момента в който горещата вълна отмине, позволявайки ми да се върна към естествения живот ", написа тя в писмо до други деятели, озаглавено " къса история от климатичния локдаун ", което тя е споделила с " Ройтерс ".

Волкоф, която преди е работила като доброволец и обществен служащ и обича тайчи, спектакъл и плуване в Женевското езеро, споделя, че затварянето ѝ е било належащо заради сърдечно-съдово заболяване.

Медицинските ѝ документи, които са част от юридическата основа на случая и са били прегледани извънредно от " Ройтерс ", демонстрират, че тя има несиметричен сърдечен темп, който се утежнява при горещо време, което я принуждава да удвои медикаментите си и да лежи.

Преди да си купи климатик през 2019 година, Волкоф споделя, че е стояла покрай леглото си от боязън да не припадне.

" Аз се боря за живота си и за качеството си на живот. Защо се боря? Защото единствено ще става по-зле и в случай че държавното управление е толкоз мудно, колкото е в този момент, няма да се оправи ", споделя тя, описвайки дейностите на Швейцария като " възмутителни ".

Някои от другите дами по случая разказват зной, гадене и даже загуба на схващане по време на горещите талази, които стават все по-чести заради климатичните промени. Една от тях разказала пред " Ройтерс ", че чувствала като че ли ще се " разтопи в бетона ", когато се разхождала в парещ ден. Други потърсили леговище в мазетата си.

Бавна политика, мощни лобита

Досегашните политики на Швейцария се дефинират като " незадоволителни " от Climate Action Tracker, уеб страница, който следи дейностите на страните във връзка с световното стопляне. Берн очерта проект за в допълнение понижаване на излъчванията през 2021 година, само че гласоподавателите го отхвърлиха като прекомерно тежък.

Правителството на Швейцария отхвърли коментар по случая. То съобщи пред съда, че измененията в живота на дамите по време на горещите талази като стоенето у дома са били " много постоянно срещани " и че всички, в това число растения и животни, са били наранени.

По-общо казано, Швейцария сподели, че признава, че изменението на климата е проблем за страната, където температурите се покачват към два пъти по-бързо от междинното за света. Но съгласно него решенията би трябвало да се намерят вкъщи.

Ан Марер, съпредседател на асоциацията " Възрастни дами за отбрана на климата ", която е жалбоподател по делото дружно с Волкоф, споделя пред " Ройтерс ", че годините ѝ като някогашен политик са я убедили да следва различен път.

" Политиката е доста мудна ", счита тя. " Предложенията минават от една камара в друга и лобитата са доста мощни. "

Разочарованието предиздвикало един татко да организира дълга гладна стачка пред Народното събрание, а други деятели за климата да стартират акции за гражданско непокорство.

Наблюдателите признават, че може да е мъчно да се потвърди, че страданието на дамите е резултат от климатичните промени, а не от нещо друго. Два пъти локални съдилища са отхвърляли причините им по време на шестгодишната правосъдна борба.

Страсбург форсира чуването, което значи, че съдиите би трябвало да вземат решение в границите на една година вместо за нормалните три

Но заради напредналата възраст на швейцарките (средно 73 години) някои от тях към този момент са умряли.

" Може към този момент да не съм тук, когато пристигна решението, само че най-малко направих каквото можах ", споделя Волкоф.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР