Миналогодишният шампион Стефанос Циципас бе на косъм от това да

...
Миналогодишният шампион Стефанос Циципас бе на косъм от това да
Коментари Харесай

Шампионът оцеля: Циципас сътвори епичен обрат над Шварцман в мача на турнира досега!

Миналогодишният първенец Стефанос Циципас бе на косъм от това да допусне невъобразим поврат против Диего Шварцман в четвъртфиналната фаза на Мастърса в Монте Карло, само че показва изумителна шампионска душeвност и продължава отбраната на трофея си. Гъркът водеше с 6:2 5:2, когато бе единствено на крачка от успеха във втория сет, а след това разреши да изостане с 0:4 в решаващата трета част, само че тъкмо когато всичко изглеждаше изгубено за него, той откри сили да завоюва идващите 6 следващи гейма и да победи с крайната победа след 6:2 6:7(3) 6:4. Така Циципас си подсигурява присъединяване на полуфиналите, където му следва да се изправи против втория подложен в схемата Александър Зверев.

Началните минути на дуела надалеч не предвещаваха това, на което щяхме да станем очевидци след това, защото гъркът напълно доминираше събитията на корта и геймовете се трупаха в актива му един след различен, като резултатът скоро набъбна до 5:0 в негова изгода. Световният №5 дочакваше комфортния миг, в който да форсира топката и да наруши ритъма на своя противник, който биваше изтласкван надалеч зад главната линия и постоянно трябваше да се отбранява. Аржентинецът съумя да върне единия пробив след дълга борба в седмия гейм и три избавени сетбола, само че още в ответното си подаване разреши още веднъж да бъде продънен, с което откриващата част отлетя в сметката на Циципас.

Вторият сет също започва с предимство за миналогодишния първенец, който атакуваше всеки един по-плитък начален удар на съперника, и напълно скоро към този момент водеше с брейк и 4:1. Той разви преднината си до 5:2, но тогава последваха извънредно мощни минути за Шварцман, който възкръсна като феникс от пепелта и доста стабилизира представянето си.

Това в композиция с понижаването на интензитета в играта на балканеца докара до три следващи гейма в актива на аржентинеца и цялостно равнене на силите - 5:5. Напълно резонно изходът на тази част трябваше да бъде решен в тайбрек, където още през цялото време южноамериканецът доминираше разиграванията и поведе с 6:1 точки, като не след дълго мачът бе вкаран в трети сет.

Вече набрал инерция, международният №16 сложи стремително начало на решителната част и с помощта на извънредно вариативната си игра съумяваше да надиграе гърка от всяка точка на корта. Така Шварцман си обезпечи привидно постоянен задатък от два пробива и геймбол за 5:0, внушавайки, че краят на конфликта е близо, само че напълно скоро Циципас сподели, че това чувство е извънредно лъжливо.

Третият подложен в схемата просто отхвърли да се съобщи и изоставането от 0:4 като че ли му вля спомагателни сили, защото още в идващия гейм той показва блестящи качества в офанзива, с което върна единия от пробивите и започва следващия поврат в мача. Шампионът от 2021-ва стартира да играе доста по-настъпателно, да не отстъпва от главната линия и непрестанно да форсира ударите си, с което да провокира грешки от противниковата страна. Публиката можеше да се наслаждения на превъзходен тенис от страна и на двамата състезатели, но значимите точки биваха извоювани от Циципас, който завоюва цели 6 следващи гейма и след 2 часа и 43 минути престой на корта ликуваше с крайния триумф!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР