Миналия петък главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела е

...
Миналия петък главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела е
Коментари Харесай

„Стани и се състезавай“: Сатя Надела като победител във фиаското на OpenAI

Миналия петък основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела е изправен пред най-лудия уикенд в кариерата си: научава броени минути преди целия софтуерен свят, че бордът на OpenAI преди малко е уволнил Сам Алтман, съосновател и основен изпълнителен шеф на стартъпа.

Известен като обожател на крикета, Надела не може да обърне огромно внимание на играта на родната си Индия против Австралия на Световното състезание по крикет.

Той се озовава в друга игра с повече деяние и доста повече залог, написа The Wall Street Journal.

На фона на напъните на компанията зад ChatGPT да получи оценка от 90 милиарда $, решението на борда заплаши да унищожи извънредно доста стойност за извънредно малко време.

Въпреки обстоятелството, че колосът Microsoft е вложил милиарди за 49% дял в OpenAI, най-големият вложител на стартъпа няма място в борда.

Когато той отстранява Алтман, сваленият от поста незабавно се обръща към Сатя Надела.

Часове след преврата предишния петък двамата са разговаряли по телефона, обсъждайки по какъв начин да възстановят Алтман в OpenAI. Ако той не беше върнат назад на върха на стартъпа, някогашният основен изпълнителен шеф на най-бляскавата компания за изкуствен интелект щеше да стане чиновник на Microsoft.

До края на безредния уикенд Алтман се съгласи да оглави ново звено за изкуствен интелект в софтуерния колос, с цел да може да продължи да работи с Надела и да се възползва от достъпа на Microsoft до изчислителната мощ.

Скоро стана ясно, че стотици откриватели от OpenAI са подготвени да се причислят към Алтман в корпорацията, подготвяща се да им даде всичко належащо, с цел да продължат работата си.

Идеалният сюжет за Microsoft обаче е бил Алтман да се върне в OpenAI като основен изпълнителен шеф, съгласно източник на WSJ, осведомен с мисленето на Надела.

Отваряйки вратите на Microsoft за екипа на OpenAI, Надела усили цената на Алтман, с цел да си върне позицията, до момента в който бордът на OpenAI беше изправен пред провал.

Той получи това, което искаше, когато пет напрегнати дни на договаряния приключиха с възобновяване на Алтман. В обявата си в X, в която удостовери завръщането си, Алтман загатна поддръжката на един човек: Сатя Надела.

Как Microsoft съумя да си изиграе картите вярно, до момента в който бъдещето на скъпия му актив - най-горещия стартъп в Силициевата котловина - висеше на косъм?

Отговорът има доста общо със стила на ръководство и водачество на Сатя Надела и доверието му в Кевин Скот, основен софтуерен шеф на корпорацията и мозък на нейната AI тактика.

Двамата изиграват значима роля за възобновяване на Алтман на върха на OpenAI, защитавайки инвестицията на Microsoft от 13 милиарда $ и спасявайки компанията от позорен крах.

Нетрадиционното съглашение сред Microsoft и OpenAI е ненапълно неловко, само че майсторският ход на Надела е да построи устойчива връзка с Алтман, която поддържа в продължение на пет години, трансформирайки се в главен сътрудник за един напрегнат бизнесмен. OpenAI дължи продължаващото си битие на Microsoft, чиято цена на акциите доближи рекордно високо равнище тази седмица.

От дребни упоритости до върха на Великолепната седморка

56-годишният Надела е роден и израснал в Хайдерабад, Индия, където най-голямата му упоритост като несъвършен възпитаник е била да посещава дребен лицей, да играе крикет и да работи в банка.

След като се проваля на приемния си изпит за най-престижните университети в Индия, той специализира електроинженерство в Технологичния институт Манипал.

Завладян е от компютрите и софтуера, откогато написа първите си редове код като младеж, съгласно записките му от 2017 година Hit Refresh.

Нандела не възнамерява да напуща Индия и в действителност, когато кандидатства в американски висши учебни заведения, се надява да го отхвърлят. Все отново записва магистърска степен по компютърни науки в Университета на Уисконсин-Милуоки.

Студът е там е толкоз жесток, че Надела стопира цигарите, тъй като не може да стои на открито, споделя още WSJ.

Въпреки непоносимите зими, той обиква новия си дом в Съединени американски щати, който намира за толкоз привлекателен, че става американски жител. „ Не мисля, че моята история би била допустима на никое място другаде “, написа той в записките си.

Надела се мести в Калифорния, когато е нает от Sun Microsystems през 1990 година и прекарва там две години, преди да получи позвъняване от Редмънд, Вашингтон, което ще промени живота му, отвеждайки го в Microsoft.

„ Емпатията, дребосъче! “

По време на процеса на изявление, изпълнен с инженерни проби и сюжети за шифроване, Сатя Надела е комплициран от един елементарен въпрос: Какво правиш, в случай че видиш плачещо бебе на улицата?

Отговорът му наподобява явен: обаждаш се на 911.

„ Трябва да проявиш съпричастност, дребосъче “, споделя му интервюиращият. „ Ако бебе лежи на улицата и плаче, вдигни го. “

Надела си спомня този урок, когато става чиновник на Microsoft. Един от първите хора, които среща, е Стив Балмър. Въпреки хапливия си манталитет, той поздравява бъдещия си правоприемник извънредно задушевно с „ дай пет “.

В ранните си години в компанията Надела влачи компютри из страната, посещавайки клиенти през седмицата, а през уикендите лети до Чикагския университет.

Докато се изкачва по корпоративната стълбица, той управлява няколко елементи от разрастващата се компания на Microsoft, измежду които нейния заоблачен бизнес Azure и търсачката Bing.

Azure в този момент е моторът на растежа на цялата компания: акциите на Microsoft се повишават и падат въз основа на нейното показване. По време на мандата на Надела S&P 500 е генерирал възвръщаемост от 215%, а Microsoft - над 1100%, отбелязва WSJ.

Колкото до Bing, през предходната фискална година търсачката направи доходи от реклама в размер на 12 милиарда $.

Различният правоприемник

Когато става третият основен изпълнителен шеф в историята на Microsoft през февруари 2014 година, Надела има доста друг облик от двамата ръководители преди него - Бил Гейтс с неговия вулканичен манталитет и Стив Балмър, именуван Павароти на обществените викове.

Надела прави бизнес на по-ниско равнище на децибели, отбелязва WSJ.

Той получава позицията, откакто написа 10 страници по време на ваканцията за Деня на благодарността в отговор на въпросите на борда по отношение на визията, която има за Microsoft.

Надела изяснява, че главният му приоритет ще бъде коригирането на вътрешната просвета на компанията. Той споделя той на ръководителите, че сами по себе си огромните доставки на артикули не са мотив за празнуване. Microsoft би трябвало да мери триумфа въз основа на това дали хората в действителност ги харесват, счита Надела.

„ Трябваше да изградим по-дълбока съпричастност към нашите клиенти и техните неартикулирани и незадоволени потребности “, написа той в книгата си.

Семейният му живот му оказва помощ да развие личната си по-дълбока емпатия. Първото от трите му деца, Зейн, е родено с тежка церебрална парализа и изисква профилирани грижи. Зейн умря на 26-годишна възраст. „ Да бъда татко на наследник със специфични потребности беше повратната точка в живота ми, която оформи това, което съм през днешния ден “, споделя Надела, представен от CNBC.

Той назовава Зейн „ насладата на нашето семейство, чиято мощ и топлота по едно и също време ме въодушевяват и стимулират да продължа да уголемявам границите на това, което технологията може да направи. “

Лидер, който признава личните си граници

Сега, откакто оглавява Microsoft от близо десетилетие, чиновниците на компанията знаят какво тъкмо могат да чакат от Надела.

Той е водач, който признава личните си граници и делегира на хора, на които има доверие.

Като управител той може да бъде благ, само че и да отрязва, когато би трябвало.

Бивши ръководители в Microsoft споделят пред WSJ, че Надела е податлив да заплашва с уволняване директните си подчинени, в случай че не се развиват и усъвършенстват по упования метод. Той рядко псува, само че на една среща с висшите мениджъри на Microsoft им споделил, че не им е работата да хленчат.

Защитава твърдите си позиции към хората, като работи неуморно.

Той също по този начин не се опасява да понижи загубите и да убие планове, които не работят и ще се окажат загуба на време. „ Сатя има тази неповторима дарба да опрости задачата до най-важния проблем – без да отчуждава никого в стаята “, споделя някогашен върховен управител на Microsoft пред WSJ.

Поведението на Надела не е единствената разлика сред него и изпълнителните шефове преди него.

Докато Гейтс е софтуерен талант, а Балмър има брилянтен разум за бизнес модели, Надела е инженер, само че времето му като основен изпълнителен шеф е белязано от големи покупко-продажби.

Той заплати 26 милиарда $ за LinkedIn, а по-късно 75 милиарда $ за Activision Blizzard. Също по този начин построява партньорства повече от своите прародители. Докато Балмър е бил податлив да грабне iPhone от ръцете на чиновник, имитирайки, че го тъпче с крайник, Надела потуши съперничеството с Apple и показа iPad версия на Microsoft Office пакета.

По-късно той подписа покупко-продажби с Amazon, нежен мир с Гугъл и даде да се разбере, че Microsoft е отворена за бизнес със започващи компании – в това число такава, наречена OpenAI.

Братството сред Надела и Алтман стартира със среща в летен лагер за милиардери: те се сблъскват на стълбище на конференцията на Allen & Co. през 2018 година в Сън Вали, Айдахо.

Надела е заинтересован от Алтман. Алтман е впечатлен от Надела и е уверен, че Microsoft е единствената компания с капитал, изчислителна мощност и ясно схващане на изкуствения разсъдък, с цел да работи с неговия стартъп.

Дори откакто влага 13 милиарда $, Microsoft няма място в борда или видимост в ръководството на OpenAI, защото се тормози, че прекомерно огромното въздействие ще разтревожи все по-агресивните регулатори.

Това оставя Microsoft изложена на рисковете, които носи странната управническа конструкция на OpenAI.

Компанията на Алтман е основана като организация с нестопанска цел с ръб, чиято съществена отговорност не е максимизиране на цената за акционерите, а създаване на безвреден AI, „ който е от изгода за цялото човечество “.

Освен че няма място в борда, Microsoft е уязвима и от Алтман – да вземем за пример при сюжет, в който той напуща, с цел да основе друга компания, вземайки чиновници със себе си. Или при различен, който изглеждаше отдалечен, до момента в който внезапно не се трансформира в действителност: бордът на OpenAI да го уволни, без да изиска информация от най-големия си вложител.

Проблемите на Microsoft не са решени и в този момент, когато Алтман се върна в OpenAI. Лари Съмърс получи място в актуализирания ръб, само че Microsoft не. Остава неразбираемо каква публична роля желае Надела, с цел да бъде убеден, че рецесията от предишния петък няма да се случи още веднъж.

Въпреки това софтуерният свят оцени метода, по който Надела се оправи с бъркотията на OpenAI, като Стив Балмър, някогашният основен изпълнителен шеф на корпорацията, съобщи: „ Като акционер на Microsoft и като дълготраен почитател на Сатя, бях признателен и не бях сюрпризиран. “

Болките на растежа

Microsoft стартира да налива вложения в OpenAI през 2019 година, стартирайки с 3 милиарда $. В края на 2022 година стартъпът пусна ChatGPT, най-популярният артикул в историята на технологиите, който Надела употребява за превод на лирика. В началото на 2023 година той направи
залог от още 10 милиарда $, който ще помогне на Microsoft да завоюва пазарна стойност от 1 трилион $ тази година.

AI е извънредно безценен и се чака разноските на Microsoft да скочат, до момента в който компанията построява нужната компютърна инфраструктура. И не е ясно по кое време и дали ще може да върне тези първични разноски в нови доходи.

Има известно доказателство, че хората и фирмите са подготвени да заплащат висока цена за AI помощници като Copilot на GitHub. AI инструментите за по-големи софтуерни артикули като Microsoft 365 към момента са първоначално и костват на бизнеса $30 на човек всеки месец. Много от актуалните и новите клиенти на Microsoft ще би трябвало да платят тези решения, с цел да се изплати този
залог, показва WSJ.

Надела също по този начин залага на независимостта на OpenAI, водеща до нововъведения, които са от изгода както за Microsoft, по този начин и за човечеството. Но несигурността от миналата седмица сподели рисковете за една от най-ценните компании в света, която разпорежда бъдещето на започваща компания отвън нейния надзор.

„ Няма да се преструвам, че това е съвършена връзка “, сподели Алтман предишния месец. Той обаче разказа Надела като другар, а не като зложелател, допълвайки, че с него имат „ супер координация “ по най-важните въпроси, свързани с AI.

По-рано този месец, когато се появиха дружно на първата конференция за разработчици на OpenAI, Надела излезе на сцената, въведен топло от Алтман.

„ Какво мисли Microsoft за партньорството? “, попита той.

„ Обичаме ви момчета! “, отговори Надела.

Никой от двамата не може да планува по какъв начин събитията от идващите две седмици ще ги сближат още повече.

Що се отнася до оня мач по крикет, съвпаднал с вълненията към OpenAI, компанията на Надела в последна сметка отбелязва по-успешен ден от индийския тим, който загуби на собствен терен.

За да разберем залога на Microsoft за бъдещето, е потребно да разберем предишното на Сатя Надела

Докато родителите му окачват плакати на Карл Маркс и хиндуистката богиня на благосъстоянието и просперитета в спалнята му, единственият човек, който Надела желае на стените си, е обичаният му състезател по крикет - М. Л. Джайсимха, споделя WSJ.

Той е толкоз захласнат по крикета в гимназията, че когато татко му стартира работа в чужбина, Надела остава у дома, с цел да продължи да играе. Дори поставя спорта в автобиографията си, когато кандидатства за работа в Microsoft.

Времето, прекарано на терена, оформя лидерския му нрав.

Има един запаметяващ се мач против тим, който бил толкоз плашещ, че първоначално Надела и съотборниците му не можели да създадат нищо, с изключение на да гледат със благоговение.

Тогава треньорът им креснал: „ Изправете се и се състезавайте! “

Надела към момента чува този глас в главата си. „ Това ми сподели, че постоянно би трябвало да уважаваш съперника си, само че не и да се страхуваш от него “, написа той.

„ Стани и се състезавай. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР