Миналия месец земната повърхност е била по-топла, отколкото през който

...
Миналия месец земната повърхност е била по-топла, отколкото през който
Коментари Харесай

Последният месец е най-топлият септември в историята

Миналия месец земната повърхнина е била по-топла, в сравнение с през който и да било различен септември в историята, като температурите от януари насам повтарят тези от най-горещата календарна година в миналото, а точно - 2016 година Това оповестиха Службата за климатичните промени на Европейски съюз " Коперник ".

Тази година са регистрирани към този момент три рекордни топли месеца - януари, май и септември, като юни и април на процедура изравняват върха.

" Понастоящем има дребна разлика сред 2020 и 2016 година ", означи старшият академик от " Коперник " Фрежа Вамбург пред " Франс прес ".

За 12-месечния интервал до септември планетата е била с близо 1,3 градуса по Целзий по-топла спрямо прединдустриалните равнища.

Това е обезпокоително покрай прага от 1,5 градуса по Целзий за тежки въздействия, в детайли разказан в огромен отчет през 2018 година Междуправителствения панел за климатичните промени към Организация на обединените нации.

Парижкото съглашение от 2015 година задължи страните да лимитират световното стопляне до " много под " 2 градуса, а в случай че е допустимо, и до 1,5 градуса над нивата отпреди индустриалната ера.

Досега Земята се е затоплила приблизително с към един градус, задоволително, с цел да усили интензивността на смъртоносните горещи талази, сушите и тропическите стихии, които са по-разрушителни от поради увеличаващото се ниво на моретата.

Климатичните промени, провокирани от излъчванията на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива, набират скорост през последните десетилетия.

Деветнадесет от последните 20 години са най-топлите, откогато стартира да се вършат точни измервания в края на 19 век.

Според данните на Европейски Съюз от края на 1970-те години насам международният термометър се е покачвал с 0,2 градуса през всяко десетилетие.

Температурите през септември са били " извънредно високи " в Северен Сибир, в който - дружно с по-голямата част от Полярния кръг - имаше извънредно топло време в продължение на месеци.

Септември беше брутално парещ в Близкия изток, като нови рекордно високи температури бяха регистрирани в Турция, Израел и Йордания.

В елементи от Северна Африка и Тибет също беше горещо, до момента в който оптималните дневни стойности доближиха 49 градуса в окръг Лос Анджелис при започване на месеца.

В американския щат Калифорния пет от шестте най-големи пожара в историята на щата към момента горяха в края на месеца.

" Септември беше по-топъл с 0,05 градуса от септември 2019 година, предходният най-топъл септември ", се прецизира в отчета на " Коперник ".

Глобалният връх за топлота през предишния месец е още по-забележителен поради районния охлаждащ резултат от естественото метеорологично събитие Ла Ниня над тропическия Тихи океан.

Междувременно морският лед в Арктика се е свил до второто си най-ниско ниво през предишния месец, падайки под 4 млн. квадратни километра едвам за повторно от началото на следенето със спътници през 1978 година

Полярната ледена шапка плава върху океанска вода към Северния полюс и по този метод не способства директно за повишението на морското ниво, когато се стопи.

Но това форсира световното стопляне.

Прясно падналият сняг отразява 80 % от излъчващата мощ на Слънцето назад в космоса.

Ала когато тази сходна на огледало повърхнина бъде заместена от наситено синя вода, вместо това се всмуква почти същият % от силата, затопляща Земята.

Климатичните промени също по този начин нарушиха районните метеорологични модели, вследствие на което повече слънчеви лъчи затоплят ледената завивка на Гренландия, която се топи и повишава равнището на океана, като топенето е по-бързо, в сравнение с по всяко друго време през последните 12 000 години, сподели изследване през предходната седмица.

През 2019 година ледената завивка, която съдържа задоволително замръзнала вода, с цел да повдигне равнището международните океани със седем метра, е намаляла с повече от половин трилион тона, почти еквивалентни на 3 млн. тона вода всеки ден, или шест олимпийски басейна всяка секунда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР