Миналата сряда беше важен ден за големите петролни компании –

...
Миналата сряда беше важен ден за големите петролни компании –
Коментари Харесай

Денят, в който всичко се промени за петролните гиганти

Миналата сряда беше значим ден за огромните петролни компании – съгласно някои неприятен, а съгласно други добър, според от гледната точка. Ако би трябвало да обобщим случилото се на този ден в резюме, то може да кажем, че по този начин наречените Big Oil компании ще би трябвало да положат обилни старания, с цел да понижат въглеродните си излъчвания повече и по-бързо, в сравнение с са възнамерявали, написа Джулиан Лий за Блумбърг.

Три от най-големите обществено търгувани петролни и газови компании в света - Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell Plc, и Chevron Corp., понесоха тежък удар на 26 март от акционери и нидерландски съд, които изиска от тях да подхващат по-амбициозни ограничения за понижаване на излъчванията на парникови газове.

В сряда акционерите на Exxon гласоподаваха да назначат в борда на шефовете най-малко двама души, които гледат по-сериозно на климатичните промени и пазят еко цели. Същевременно с това болшинството от акционерите в Chevron гласоподаваха компанията да понижи излъчванията на своите клиенти. В Европа, нидерландски съд подреди на Shell да  предприеме ограничения за по-съществено понижение на своите въглеродни излъчвания. Според решението на съда до 2030 г.  Shell би трябвало да понижи излъчванията с 45% по отношение на равнищата от 2019 година Това е доста по-голямо стесняване на излъчванията от заложената от компанията цел за спад с 20% до 2030 година

Петролните компании възприемат климатични цели с друга скорост, като тези в Съединени американски щати нормално изостават от европейските си сътрудници. Всички тези компании обаче слагат фокус върху едни и същи неща – излъчванията от техните лични интервенции (сондажи, изпомпване, превозване и преправка на петрол и газ) и от тези на техните снабдители. Тези компании обаче са изправени пред едно доста по-сложно и огромно предизвикателство, което до момента пренебрегват – понижаване на излъчванията, генерирани от изгарянето на продуктите, които те създават. Те към този момент не могат да подценяват този фактор. В решението на нидерландския съд, което Shell се чака да апелира, се споделя, че петролната компанията би трябвало да вземе въглеродният диоксид, който се отделя при горенето на горива, които компанията създава. Еко групите MilieuDefensie и Friends of the Earth Netherlands, които са подали желае против Shell, към този момент оказват помощ на други групи по света да повдигат сходни искове.

Главният изпълнителен шеф на Exxon Дарън Уудс споделя, че хората ще продължат да имат потребност от доста нефт, даже откакто светът се отдръпне от изкопаемите горива, и че Exxon може да завоюва от задоволяването на това търсене. Той е прав, Exxon, Shell и Chevron, а да не забравяме и BP Plc и Total SE ще завоюват от това търсене. Дори и нещата да се трансформират за бранша, към момента има доста работа, преди той да доближи нулеви излъчвания.

Намаляването на въглеродните излъчвания е механически мъчно за осъществяване или коства доста пари, а от време на време и двете. Един от най-бързите и лесни способи за реализиране на мечтаните резултати е посредством подаване на активите, които способстват най-вече за замърсяването. Макар че този метод ще помогне на огромните компании да си изградят по-добър имидж, той на процедура не води до действителна смяна, защото източникът на въглеродните излъчвания не изчезва, той просто бива трансфериран на друга компания, която може да отделя още по-малко внимание на климатичните промени и да не е подвластна на желанията на акционери.

Exxon, Shell и Chevron към този момент не продават толкоз нефт, колкото възнамеряваха в предишното, а също така им се постанова да го създават по по-природосъобразни способи. Макар че това несъмнено е стъпка в вярната посока, международната цел за нулеви въглеродни излъчвания няма да бъде реализирана посредством промени в практиките на дребна група компании.

Истинската смяна би трябвало да пристигна от страна на търсенето. Предлагането на потребителите на налични, надеждни и комфортни други възможности на изкопаемите горива е това, което ще докара до огромна промяна в потреблението на сила и в последна сметка в дейностите на международните производители на нефт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР