Миналата седмица в Ахтопол се проведе първото издание на графити

...
Миналата седмица в Ахтопол се проведе първото издание на графити
Коментари Харесай

Все повече „галерии на открито” в България

Миналата седмица в Ахтопол се организира първото издание на графити фестивала " We all write ". 40 актьори от цяла Европа нарисуваха 30 стени и трансфораха дребния град край морето в непрекъсната изложба навън.

Кога и по какъв начин се ражда този тип изкуство в България и какви са настройките у нас към графити художниците?

Всичко стартира през 2013 година от квартал " Хаджи Димитър " в София и Дядо Добри – старецът с положително сърце, който гледа от горната страна като Господ. Това е и първата графити картина върху стена, която придобива голяма известност.

Следват още към 15 стени в целия квартал, измежду които и момиче, сгушено сред сивите блокове. Дъщеря на разведени родители от квартал „ Хаджи Димитър” – единственото, за което мечтае е крепко семейство.

„ Животът ме въодушеви. А това момиче е действителен случай от този квартал. Няма да влизам в елементи, само че хората от квартала я познават… Бях осведомен със случая и желаех да е действителен човек и по този метод фокусираме върху този проблем, който не е единствено твой и мой или на още 5 човека”, изяснява Станислав Трифонов, по-известен като Насимо.

Той не цели да провокира страст, а показва проблемите, с които се сблъскваме в всекидневието си: „ За мен изкуството би трябвало да отразява това, което се случва, действителността и да подканва хората да мислят в избрана посока – дали обещано нещо е вярно или не е правилно”.

Насимо е един от най-популярните графити художници в страната. А планът " Urban Creatures " е методът, по който посланията на артистите стигат до хората. Така крайният източен квартал през днешния ден е прочут освен с „ Левски” и има туристи, които го преглеждат.

Образци на този тип изкуство може да видите в доста градове по света. А започнатото в софийския квартал се популяризира из цяла България. В изложба навън към този момент е трансфорат и курортния ни град Ахтопол. За новия сезон локалните ще впечатляват туристите с над 30 стени нарисувани от най-хубавите графити майстори в Европа. И всичко това безплатно.

На всяка картина се поставя и надпис с името на създателя, творбата и датата. Всяка стена се рисува с разрешението на притежателя и утвърждението на общината.

Хората от дребния туристически и риболовен град утвърждават концепцията, само че са още по-доволни от резултата.

Гледайте още довечера в bTV Репортерите!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР