Миналата седмица беше рекордна за страната ни по брой спуснати

...
Миналата седмица беше рекордна за страната ни по брой спуснати
Коментари Харесай

Русия установи корабостроителен рекорд

Миналата седмица беше рекордна за страната ни по брой спуснати на вода съдове и бе белязана от други значими вести от корабостроителния отрасъл. Ще ви кажем какви кораби са това, както и какъв брой можете да спечелите в промишлеността, където към момента има потребност от служащи и за други позитивни вести от седмицата.

Седмичен връх

В корабостроителница „ Северна верф “ бе спуснат на вода арктическият траулер-процесор „ Капитан Брайхман “ от план 170701. Това към този момент е четвъртият транспортен съд, който се строи за съветската компания „ Норебо “ за лов на риба в Северния Атлантически океан.

Този транспортен съд е един от най-модерните в света, на борда му има цех за преправка без боклуци. Благодарение на капсуловидния корпус, корабът е с усъвършенствана мореходност. След стартирането на траулера работата по оборудването ще продължи, предаването на клиента е планувано за 2023 година

Междувременно в региона на Нижни Новгород беше пуснат на вода различен транспортен съд на подводни криле „ Метеор-120Р “ от ново потомство. В същото време същият транспортен съд, към този момент пети по ред, беше заложен в Централното конструкторско бюро за „ Алексеев “. Този модел е правоприемник на известните руски високоскоростни плавателни съдове, само че се отличава с съвременна система за ръководство, по-голяма успеваемост и комфорт.

Шестият сухотоварен транспортен съд РСД59 бе спуснат на вода в корабостроителницата „ Красное Сормово “. Серията, която се строи тук, е една от най-големите в съветското гражданско корабостроене през последните години. Прави усещане, че такива сухотоварни кораби интензивно се освобождават от вносно съоръжение. Така че на този пример към този момент е инсталирано съветско тласкащо устройство вместо немско, домашни портални кранове и швартови лебедки вместо турски. Скоро ще бъдат сменени и витлата.

Още един сухотоварен транспортен съд от същия план беше спуснат на вода в корабостроителницата „ Окская “, където се строят 18 такива кораба.

Нова баржа река-море бе спусната на вода в корабостроителница в Череповец. Благодарение на истинската структура, той може да се зарежда от съвсем всевъзможни, даже необорудвани кейове.

Също по този начин, транспортен съд за позициониране по план 3052 беше пуснат на вода в Томска област, драгажен транспортен съд беше спуснат на вода в Нижни Новгород и дребен хидрографски транспортен съд по план 19910 беше спуснат на вода в Рибинск.

Наистина не помним толкоз натоварена корабостроителна седмица. Но това не е всичко.

За тествания

Друго удивително събитие беше завършването на заводските морски тествания на неповторимата ледоустойчива самоходна платформа " Северен полюс ". В случая епитетът „ неповторим “ не е пресилване, а факт – просто няма втора такава в света. Платформата е построена за осъществяване на научни проучвания в Арктика и разполага с 15 научни лаборатории на борда, които покриват целия комплекс за проучване на околната среда. Заобленият корпус е в положение да издържи компресията на многогодишния лед, което се удостоверява от моделни опити в специфичен мразовит басейн. На борда на платформата са обезпечени удобни и безвредни условия за работа и живот за членовете на експедицията, а на една от палубите е оборудвана платформа за приемане на хеликоптери.

Платформата ще започва първата си експедиция тази есен.

В заводските ходови тествания влезе и най-новата корвета " Меркурий " от план 20380, издигната на " Северна верф " в Санкт Петербург. Това е петата корвета, издигната по тази структура. За разлика от предходните кораби от серията, той разполага с нов многофункционален радарен комплекс „ Бариера “.

А в 35-и цех в Североморск тежкият самолетоносен крайцер „ Адмирал Кузнецов “ стои на док за ремонт. Единственият съветски самолетоносач би трябвало да се върне в употреба след цялата нужна работа през идната година.

Общо тази година Военноморски сили би трябвало да влязат 20 военни кораба, 5 лодки и 21 помощни кораба.

Но в Русия може и би трябвало да се построи доста повече.

Кадрите вземат решение

Въпреки че корабостроенето остава един от локомотивите за развиването на съветската промишленост, дилемите пред него са титанични. В допълнение към военния флот, страната би трябвало да попълни риболовния и техническия флот, нужни са контейнерни кораби, кораби от мразовит клас и даже пътнически лайнери. И за това са нужни нови самостоятелни от вноса технологии, съставни елементи, индустриални мощности и най-важното - фрагменти.

Наред с растежа на размера на поръчките, пораства и броят на свободните работни места в сектора. Само през първото тримесечие на тази година съветските корабостроителни компании оповестиха съвсем 6000 нови свободни работни места, което е с 84% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Необходими са стругари, инженери, дизайнери и други експерти. В Санкт Петербург заплатата на монтажниците доближава 130 хиляди рубли, за инженерите заплата от 100 хиляди е надалеч от тавана, за програмисти заплатата стартира от 120 хиляди рубли.

Но макар релативно високите приходи, към момента има дефицит на квалифицирани фрагменти. Затова в цялата страна започнаха да се отварят специфични инженерни класове по профили по корабостроене и самолетостроене. Момчета със качества в региона на точните науки стигат до там. Подобен метод ще им разреши да се запишат в профилирани университети и по-късно да получат работа в съответните предприятия, което в последна сметка ще помогне за унищожаване на неналичието на фрагменти в области, които са толкоз нужни за страната. Така че за всички, които към момента не са се спрели на професионален избор, мощно предлагаме да погледнат в тази посока.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР