Миналата седмица българският писател Георги Господинов получи за романа си

...
Миналата седмица българският писател Георги Господинов получи за романа си
Коментари Харесай

Георги Господинов: Трябва да се ваксинираме, светът не може да бъде обяснен просто като в конспиративна теория

Миналата седмица българският публицист Георги Господинов получи за романа си „ Времеубежище “ най-престижната италианска премия за литература " Премио Стрега Еуропео ". Той е първият българин, почетен с премията, и първият публицист от Източна Европа, който я получава.

„ Наградата е учредена през 1947 година Нейни носители са писатели от ранга на Умберто Еко („ Името на розата “) и Алберто Моравия. През 2014 година наградата става интернационален, като до момента са го получавали единствено писатели, пишещи на испански, френски или немски “ – показа Георги Господинов в " Тази събота и неделя ".



Той сподели в студиото ново италианско издание на своя разказ, на чиято корица е маркирано, че книгата е спечелила влиятелната премия.

„ Италия излиза от пандемията и се връща към живота. На панаира на книгата в Торино, където бе награждаването, имаше рекорден брой гости. Срещнах се с доста хора, които ми посочваха по какъв начин са си подчертавали пасажи в моята книга и ми пожелаваха шанс “ – описа писателят.

Той от дълго време е изразил своята позиция „ ЗА “ имунизирането и подсети, че зад числата от статистиката стоят хора.



„ Представете си по какъв начин всеки ден един цялостен жилищен блок се опразва, хората изчезват. Имаме образеца на Европа, разполагаме с цялата просвета и медицина, тъй че би трябвало да се имунизираме. Неслучайно е имало Просвещение и Ренесанс. България би трябвало да излезе от тази долина, в която се намира “ – разяснява Георги Господинов.

Той показа, че му липсват срещите с хората, защото един публицист написа книгата си в самотност в продължение на месеци.

„ Сега знанието е на всички места и би трябвало да се възползваме от него. Светът не може да бъде пояснен просто като в тайна доктрина “ – заключи писателят, който е избрал заглавието „ Времеубежище “ преди появяването на ковид.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР