Миналата година в Австралия са открити повече от 600 нови

...
Миналата година в Австралия са открити повече от 600 нови
Коментари Харесай

Австралийски учени откриха над 600 нови биологични вида през 2022 г.

Миналата година в Австралия са открити повече от 600 нови биологични типа, демонстрират държавни данни, представени от Българска телеграфна агенция.

Според последното Проучване на австралийските биологични запаси (ПАБР), което беше оповестено от Министерството на енергетиката и климатичните промени през 2022 година, учените са показали 626 нови локални растителни и скотски типа.

Сред тях е и Lamarckdromia beagle - рак, ендемичен за водите край крайбрежията на Западна Австралия, който се замаскира с гъби, събрани от морското дъно, с цел да се защищава от хищниците.

Друг тип, Glyptapanteles andamookaensis, е паразитна оса от Южна Австралия, която инжектира ларвите си в жива гъсеница, с цел да се развият. След като се излюпят, дребните оси се измъкват от гостоприемниците си.

Последното издание на ПАБР е оповестено за Деня на благодарност на таксономите в чест на работата на учените за идентифициране, систематизиране и назоваване на нови типове.

„ Толкова е вълнуващо да си помислим, че всеки ден откриваме и наименуваме към 2 нови типа. Класифицирали сме едвам към една трета от типовете, които се срещат в Австралия “, споделя в изказване Таня Плиберсек, министър на околната среда и водите. „ Не можем да защитим застрашените или изчезващи типове, без да знаем какви са те и къде живеят – описанието им ни оказва помощ да се грижим за тях и в бъдеще “, добави министърката.

Някои от новите типове, включени в отчета, измежду които незнайни до момента паяк, планинска жаба и торбеста мишка, към този момент са застрашени от изгубване заради инвазивни типове, горски пожари и изменение на климата. Според отчета едвам 30% от всички скотски типове на Земята са документирани от учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР