Миналата година от Световната здравна организация предупредиха, че нито един

...
Миналата година от Световната здравна организация предупредиха, че нито един
Коментари Харесай

Учени по целия свят наричат свръх употребата на антибиотици "тиктакаща бомба"

Миналата година от Световната здравна организация предизвестиха, че нито един от разработваните над 40 антибиотика не е задоволителен, с цел да се бори с антимикробната резистентност, за която от ден на ден способства и пандемията от КОВИД- 19.

Тиктакаща бомба – по този начин учени по целия свят назовават свръх използването на антибиотици.

А у нас специалисти я дефинират даже като корист. „ Българинът е решил, че антибиотик е синоним на лекарство. Че с цел да има смисъл лекарството, би трябвало да е доста мощно, с цел да подейства незабавно, другояче няма да свърши работа “, показва Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара.

„ Има пациенти, които желаят наложително антибиотик. Дори виждам предписани лечения, които се размятат във „ Facebook “ и по обществените мрежи - с по два или даже по три антибиотика вкупом “, разяснява общопрактикуващият доктор доктор Михаил Михов.

„ България е единствената страна в Европа, където имаме към 18% повишаване на потреблението. Всички останали членки рапортуват понижаване “, споделя доцент Иван Иванов от „ Контрол на антибиотичната устойчивост “ към НЦЗПБ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР