Мина КУТЕВА е на 22 години. Студентка в IV курс

...
Мина КУТЕВА е на 22 години. Студентка в IV курс
Коментари Харесай

Мина КУТЕВА: Страшно е да си изоставен от собствената си държава

Мина КУТЕВА е на 22 години. Студентка в IV курс в СУ " Св. Климент Охридски ", компетентност връзки с обществеността. Член е на Българска социалистическа партия от 2014 година През 2016 година е определена за секретар " Студенти и медии " в Оперативното бюро (ОБ) на Младежката организация в Българска социалистическа партия. От 2018 година насам е секретар " Обучения и Неправителствени организации " в ОБ на МО в Българска социалистическа партия и зам.-председател на столичната организация на МО. Член на УС на Националния юношески конгрес от 2017 година

" Заедно можем да променим света към себе си "

- Мина, преди дни се организира семинар на Института за обществена интеграция и на шестото издание на Националната младежка академия. Каква е задачата на образованието на младите социалисти?
- Членовете на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия вземат участие в разнообразни обучителни форми. Основно за тях се грижи Националният политически институт " Димитър Благоев ". Всяка година сред 40 и 60 участници минават модулно образование, което е доста потребно за нас. Особено потребно е съдействието с Института за обществена интеграция и с българския клон на фондация " Фридрих Еберт ". Работим, несъмнено, и с Националния юношески конгрес, част от който е и МО в Българска социалистическа партия. В началото на септември се организира 6-то издание на Националната младежка академия. В обособените модули към нея вземат участие членове на юношески и политически организации, на НПО-та и младежи, които са цивилен дейни. В тях се поставят основите на процесите и личностното създаване. Моите връстници се учат по какъв начин в действителност могат да осъществят една своя концепция. Например по какъв начин да подобрят своята среда в своя град, или да трансформират общността си, какви са инструментите, които могат да употребяват, с цел да го създадат и надлежно по какъв начин могат да си взаимодействат с институциите, с разнообразни организации и така нататък Разбира се, хубавото на младежкия конгрес е, че има доста положителни обучители и специалисти, които могат да научат младежите, които даже и да не са се докосвали до гражданския бранш, на съществени процеси, по-късно да ги задълбочат и да излязат готови за реализация на своята концепция.
- Защо съгласно теб младите българи избират да учат и работят зад граница? Какво би трябвало да се промени, с цел да останат те в родината?
- Причините са доста. Едната е, колкото и клиширано да звучи, неналичието на реализация. Моите сътрудници от другите университети споделят, че постоянно образованието ни не е задоволително съответно по отношение на бизнеса. И това, съгласно мен, не е по виновност на образованието. Виновна е страната, тъй като тя би трябвало да има главната роля на регулация. Давам образец. Един младеж приключва приблизително обучение, насочва се към висше, което би трябвало да дава отговор по някакъв метод на условията на пазара. Той би трябвало да знае, че когато влезе в избрана компетентност, може да излезе от нея специалист и с концепцията, че фирмите, които търсят сходни експерти, ще го намерят, и той ще бъде потребен за тях и те ще бъдат потребни за него. В момента има голяма бездна сред това, на което се учат младежите, и това, което се изисква от бизнеса.
Другият голям проблем при реализацията на младите е, че в България няма качествено и налично опазване на здравето. Което да ми дава сигурност, че в случай че се разболея, страната ще се погрижи за мен и ще поеме разноските по лекуването ми. Страшно е да се чувстваш зарязан от личната си страна. У нас липсва грижата за това младежите да имат достъп до просвета и до развлечения. Ниското възнаграждение на труда също не е без значение за младите, които занапред ще градят бъдещето си. За страдание, липсва вероятност и вяра, че нещата у нас ще се оправят скоро, а и за жалост, сега не виждам предпочитание от страна на властта това да се случи.
- Неоспорим факт е, че младите българи не желаят да се занимават с политика? Защо е по този начин?
- В началото на 2019-а излезе доста забавно проучване на фондация " Фридрих Еберт ", което е за младежите в България. В него има статистика, че 25% от младите в близко или далечно бъдеще биха се занимавали с политика. Но единствено 1% от тях сега биха влезнали в политическа партия. Това значи, че доста мои връстници не се припознават в политическия бранш и в политическата класа сега, което е проблем и той обезверява. Те си споделят, е, добре де, доста хора са ни обещавали през тези 15 години, в които пребивавам, по какъв начин ще просперираме, по какъв начин ще се случват едни прелестни неща, само че това не се случва. Според мен това провокира апатията измежду младите. Те не имат вяра, че политиците могат да трансформират нещо. Това мислене очевидно е наслагвано с десетилетия.
Аз надълбоко имам вяра и по тази причина се веселя доста, като част от МО, че има доста младежи, които имат вяра, че смяната ще пристигна. Да, ще бъде постепенно, може би ще бъде мъчно, ще има доста спънки по пътя, само че ще се случи. Все повече младежи влизат в юношески неправителствени организации, без значение дали с доброволческа цел, или са свързани с обучение, с просвета, със опазване на здравето. Т.е. младежите към този момент намират смисъл в това да се провеждат и да стартират дружно да трансформират по някакъв метод света към себе си, което е хубаво.
Въпрос на време е да убедим нашите връстници, че с изключение на с гражданския бранш, те би трябвало да се занимават и с политическа активност. Това, съгласно мен, е въпрос на време и е задачата ни като младежка политическа организация в Българска социалистическа партия. Нужно е малко по малко да убедим младите, че има смисъл да се занимават с политика, тъй като те могат да трансформират през съответната партия света си по метод, по който считат за добре, и по метод, който ще облагодетелства всички младежи в България, а освен 5, 6, 10 или 20 индивида.
- За какво си мечтаеш като младеж в публичен и в личностен проект, несъмнено?
- Мечтая си в персонален проект да съм здрава, тъй като с времето човек схваща, че здравето е най-важно. Мечтая си за повече интензивност, за повече будно гражданско общество, в което да се вслушва властта, тъй като това липсва в този момент. Искам да осигурим заслужен живот и на моите баби и дядовци, и на моите връстници, на родителите ми и на децата, които ще се родят и които могат да са и мои деца. Мечтая си за почтено общество, с цел да можем да се развиваме като същинска европейска страна.
- Българска социалистическа партия издигна доста младежи като кандидат-кметове и общински съветници за локалния избор. Какъв е твоят коментар?
- Обнадеждена съм за резултатите от локалните избори. Хубаво е, че на доста места има младежи в листите и те са дейни, работили с години, които знаят по какъв начин работи един локален механизъм за ръководство. Тъй като аз съм част от софийската организация на Българска социалистическа партия, се веселя, че имаме претенденти за районни кметове, които са под 35-годишна възраст.
Ние в МО в Българска социалистическа партия - София, вършим акция към този момент от година и няколко месеца, наречена " 24Х24 ", която се занимава с това, че през нашия мандат от 24 месеца, всеки месец обикаляме един от 24-те региона на София. Тогава младите столичани ни споделят своите проблеми. Досега сме провели срещи в 12 региона. Някои от проблемите могат да се оправят през общината, други - през министерства и национални институции. Събираме въпросите и ги предаваме на нашите претенденти.
Да се прави политика от младите за младите е значимо, тъй като дава мощ на устрема ни към смяна. Доверието, което ни гласоподаваха от Българска социалистическа партия, давайки късмет на младите в партията, ще покаже, че нещата в България се трансформират и че не трябва да сме единствено за миманса. Новото потомство настава, то би трябвало да се приема от другите генерации, тъй като на нас ни би трябвало опит, само че и дейни хора. Сред нас има положителни специалисти и в правото, и в стопанската система, в опазването на здравето, в счетоводството. Убедена съм, че ще оправдаем доверието и отговорността, която ни е гласувана. От сърце поисквам на младите претенденти на Българска социалистическа партия триумф в изборната конкуренция, тъй като от тях стартира смяната и бъдещето ни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР