Мими Балканска е име, превърнало се в легенда за българската

...
Мими Балканска е име, превърнало се в легенда за българската
Коментари Харесай

Мими Балканска: Оперетната легенда с още по-славен любовен живот

Мими Балканска е име, трансформирало се в легенда за българската оперна и оперетна сцена. Родена е на 22 юли 1902 година в Русе. През 1907 фамилията й е преместило в София. Учила е пиано и пеене, специализирала е в Берлин и Виена. Участвала е в основаването на Кооперативния спектакъл - с гастроли в Турция и Югославия, и на Художествения оперен спектакъл в София. Била е в трупата на Народната оперета и Държавния музикален спектакъл в София.

Колкото и забележителна да е певческата ѝ кариера, Мими Балканска е много известна и с любовните си подвизи. Тя се е омъжвала два пъти, имала е безчет увлечения, само че среща любовта на живота си, когато е на 51 години.

Банкери и президенти падат в краката ѝ, покосени от божествения ѝ глас и ненадминатата ѝ хубост. Богаташ ѝ обезпечава необятен апартамент на ул. „ 11 август” – в центъра на столицата. Всяка заран почитател ѝ оставя пачка пари до вазата с рози.

Артистичното изобретение в лицето на Мими, по което цяла София полудява, размазва очакванията на богатските синове по най-простия метод. На 17 години се омъжва за Иван Цачев – артист, красавец, рус, със сини очи. Не понася Германия, където той я зове. Развежда се с избраника си единствено след няколко месеца фамилен живот и това мотив на нова лавина от клюки.

Следващият ѝ брак не закъснява. Късметлията този път бил доктор Кирил Марков. Галантният сваляч постигнал задачата си, столицата тръпнела в очакване, само че уви, бракът се оказал единствено част от природата на доктора, който бил професионален „ кръшкач “. Изневерите почнали броени дни след сватбата, а Кирил се оправдавал „ Аз съм болен женкар “.

Мими надалеч не потънала в тъга след разпада на втория си брак. Напротив, дендита я водели на почивки в Европа, обилно я спонсорирали. Дори плейбоят принц Кирил хвърлил око на оперетната звезда. Но ориста ѝ била предначертала напълно друга орис.

Мими Балканска среща любовта на 51 години, освен това в лицето на 25 години по-младия артист Тодор Младенов. Младежът я причаквал след зрелище и ѝ паднал на колене, обяснявайки ѝ се в обич. Признанието му я смаяло - влюбен бил в нея още от възпитаник, когато за първи път я гледал в „ Царицата на чардаша “. Единствената причина да стане актьор, била тя - с цел да можело в миналото да се срещнат. „ Ако не отвърнете на възприятията ми, ще напусна София и от тъга ще стана преподавател в затънтено село. “


Мими и Тодор се радват на 16 години благополучен брак. Той умира в ръцете ѝ от рак. В спомените си тя ще отбелязва, че с този мъж за първи път изпитала същинска обич. Той е лоялен, дружно репетиратли посрещали сътрудници и правели соарета до ранни зори, когато Тодор Младенов започвал да мие камарите от чинии и чаши. Не давал на обичаната да се допре до мръсните чаши, тъй като тя била богиня. И по този начин, до заветна възраст Мими нямала нито една измита паница!
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР