Милиумите, които често наричаме просто бели точки, са едни от

...
Милиумите, които често наричаме просто бели точки, са едни от
Коментари Харесай

Милиумите - скритите комедони

Милиумите, които постоянно назоваваме просто „ бели точки ”, са едни от най-неприятните козметични несгоди, които могат да ни сполетят. Лесно ще ги познаете – те са бели до жълтеникави подкожни топчета, не по-големи от глава на карфица, които най-често се появяват в зоната към очите, ушите или по бузите. Всъщност съставляват капсулиран мастен секрет, които запушва себумните жлези и е затрупан с тъничък пласт епидермис. За разлика от елементарните комедони обаче милиумите нямат отвор и не могат просто да се изстискат, което прави премахването им доста по-трудно.

Но за какво се появяват? Битува мнение, че главната причина за милиумите е мазната (или разбъркан тип) кожа, недоброто разчистване и неправилният избор на козметика. Но всичко това е надалеч от истината. Образуването на „ бели точки ” не се дължи единствено на съществуване на себум, а на задържането му под кожата. Тоест, най-предразположени са хората с фини пори, а изключително уязвима е зоната към очите, където отвори съвсем липсват. Милиуми се появяват даже при бебетата, поради незадоволително развити потни жлези.

Доколко елементарно можете да се избавите от белите точки зависи от мястото, на което се намират. Ако са единични, на челото или бузите, се пробиват със стерилна игла в основата, а арестуваният секрет се изстисква на открито. За предпочитане е тази процедура да се извърши от умел козметик, с цел да не останат белези или пък да се развие инфектиране. При огромен брой милиуми на лицето, по-ефективно позволение може да бъде пилингът с алфа-хидрокси киселини.

По-особено внимание е належащо, когато „ белите точки ” се намират на горния или долния клепач, където пробиването с игла е рисково, а изстискването – безусловно противопоказно. Затова никога не се опитвайте да се справите сами, а се доверете на доктор – кожен лекар или офталмолог.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР