Милиардерът Илон Мъск предлага да закупи социалната медия Туитър (Twitter)

...
Милиардерът Илон Мъск предлага да закупи социалната медия Туитър (Twitter)
Коментари Харесай

Илон Мъск иска да купи Туитър за 41,4 млрд. долара

Милиардерът Илон Мъск предлага да закупи обществената медия " Туитър " (Twitter) за 41,39 милиарда $ единствено дни, откакто отхвърли място в борда на компанията, демонстрират регулаторни документи, показани в четвъртък.

Оферираната цена на Мъск от 54,20 $ за една акция съставлява 38% награда към цената на затваряне на акциите на Twitter на 1-ви април, последният ден за търговия преди основният изпълнителен шеф на " Тесла " (Tesla) да разгласи обществено, че е закупил над 9% от акциите на обществената интернет медия.

Мъск настоя, че това е неговата " най-хубава и последна оферта ", като акцентира, че Twitter би трябвало да стане частна компания, с цел да претърпи измененията, които " би трябвало да бъдат направени ". Той обаче също по този начин означи, че ще преразгледа позицията си като акционер в Twitter, в случай че офертата му бъде отказана.

" Откакто направих инвестицията си, в този момент съзнавам, че компанията нито ще процъфтява, нито ще служи на този публичен императив в сегашната си форма. Twitter би трябвало да се трансформира като частна компания “, сподели Мъск в писмо до ръководителя на Twitter Брет Тейлър. " Моята оферта е най-хубавата ми и последна оферта и в случай че не бъде призната, ще би трябвало да преразгледам позицията си като акционер “, написа още Мъск.

С 800,64 милиона акции в обращение към 10 февруари, офертата на Мъск прави оценка Twitter на 43,39 милиарда $.

В документи 13D/A към Комисията по скъпите бумаги и тържища (SEC) Мъск удостовери предходното обществено обявяване, че има 73,12 милиона акции в Twitter, или 9,1% от акциите в обращение.

" Ако договорката не проработи, като се има поради, че не вярвам в управлението, нито имам вяра, че мога да предизвикам нужната смяна на обществения пазар, ще би трябвало да преразгледам позицията си като акционер “, сподели Мъск за ръководството Twitter, съгласно документите на SEC. " Туитър " има извънреден капацитет. Ще го отключа “, добави той.

В документите се споделя, че Мъск е изпратил писмо, съдържащо „ необвързващото предложение “ до Twitter, само че се показва, че не може да има гаранция, че ще бъде изпълнено дефинитивно съглашение.

Акциите на Twitter нарастнаха с 12% над 51 $ за акция извънборсовата търговия на Уолстрийт след новината за отправената от Мъск оферта, която е доста по-високо (с 18,2%) спрямо вчерашната цена на затваряне на равнище от Щатски долар 45,85 за една акция.

От компанията Twitter Inc. потвърдиха, че е получили " неизисквано, необвързващо предложение " от най-големия си акционер Илон Мъск за придобиване на обществената интернет медия. И ще го прегледат " деликатно ".

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР