Милиардерът Чанпън Жао, който е основател на най-голямата криптоборса в

...
Милиардерът Чанпън Жао, който е основател на най-голямата криптоборса в
Коментари Харесай

Създателят на Binance ликвидира FTX и вкара Сам Банкман-Фрийд в затвора. Сега дойде и неговият ред.

Милиардерът Чанпън Жао, който е създател на най-голямата криптоборса в света Binance, се се призна за отговорен по федерално дело в Съединени американски щати и се отдръпна от компанията след спораузмение с прокуратурата за 4,3 милиарда $.

Срещу него и Binance бяха предявени обвинявания за това, че е разрешавала на незаконни организации и самостоятелни лица да търгуват през криптоборсата в нарушаване на американските наказания.

В противоречивите транзакции има и покупко-продажби на групировки като " Бригадите Ал Касам " на " Хамас ", Палестински ислямски джихад, Ал Кайда и ИДИЛ, се оповестява в позиция на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Вместо да ги предотвратят - от Binance въобще не са подавали отчети за съмнителни интензивности на клиентите им.

Лично против Жао бяха повдигнати обвинявания за нарушение на Закона за банковата загадка.

Binance са сключили съглашение за 4,3 милиарда $ с американската прокуратура, оповестява CNBC, като ще продължат да действат, само че по нов правилник и правила.
2,5 милиарда $ ще бъдат иззети от американските управляващи като нелегално добито имущество.Още 1,8 милиарда $ е санкцията, която Binance дължи за нарушаването на закона.50 млн. $ от санкцията съгласно съглашението ще бъдат за сметка на Жао. В момента той се намира на независимост под парична гаранция.
Предстои съдът да се произнесе по общото съглашение с прокуратурата на 23 февруари.

Новият основен изпълнителен шеф на Binance ще е Ричард Тенг - някогашен началник на районните пазари на компанията зад криптоборсата.

Паралелно с него ще работи и самостоятелен наблюдаващ, който ще следи дали Binance съблюдава изискванията за битка с изпирането на пари.

Жао е китайски жител, само че има и канадски паспорт. Именно той стои зад поредицата от събития, които доведоха до тоталния срив на конкурентната криптоборса FTX и.
Чанпън Жао е измежду първите вложители във FTX, само че в края на 2022 година той нападна компанията на Банкман-Фрийд, като го упрекна в корист с парите на клиентите на FTX за покриване на загубите на персоналния му капиталов фонд Alameda Research.Една от аргументите за спора сред тях беше опитът на Сам Банкман-Фрийд да контракти регулаторен контролвърху криптоборсите и да " легализира " FTX за американския пазар за сметка на Binance, към които постоянно е имало подозрения за търговия с незаконни средства.Борсата на Жао беше обект на няколко следствия за това, че работи като " хъб за хакери, измамници и наркотрафиканти " (по данни на Reuters).
Делото против него беше формирано след общо следствие на Министерството на правораздаването, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите.

" Признавам, че не беше елементарно да се отдръпва от прочувствена позиция. Но знам, че това е вярното решение. Направих неточности и би трябвало да поема отговорност. Това е най-хубавото за нашата общественост, за Binance и за мен ", споделя Жао в обява в Twitter.

Той загатва, че няма планове да прекъсне всички връзки с мениджмънта и споделя, че като акционер и някогашен CEO с знания за предишното на компанията " остава разполагаем на екипа при възможна нужда от съвещания " - в сходство с изискванията на съглашението сред Binance и американските управляващи.

Жао декларира, че възнамерява първо да си вземе отмора, откакто " не е имал нито един ден на действителна отмора през последните 6,5 години ", след което " евентуално ще се занимава с пасивно вложение " в областта на блокчейн, Web3, децентрализираното финансиране, изкуствения разсъдък и биотехнологиите.

" Не се виждам като основен изпълнителен шеф на различен стартъп. Доволен съм от това да бъда бизнесмен, на който един път му е излязъл шансът. Ако има искащи, може да съм разполагаем като консултант или наставник на дребна група начинаещи бизнесмени, в персонално качество. Поне мога да им кажа какво да не вършат ", споделя още той.

Binance беше основана през 2017 година в Шанхай, като се трансформира в най-голямата борса за покупко-продажба на криптовалути.

Компанията се реалокира отвън Китай, откакто страната вкара възбрана за този вид бизнес.

От 2021 година Англия също забрани на локалното поделение на Binance да оперира на територията на страната. Компанията се отхвърли и от опита си да получи цялостен лиценз от английските служби, откакто финансовият регулатор я упрекна в неспаване на условията за инспекция на клиентите и битка с изпирането на пари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР