Милена Манова* е психолог - психотерапевт, преподавател и супервизор по

...
Милена Манова* е психолог - психотерапевт, преподавател и супервизор по
Коментари Харесай

Милена Манова, психолог: Децата растат със свое темпо, не е нужно родителят да е перфектен

Милена Манова* е психолог - психотерапевт, учител и супервизор по положителна и детска психотерапия. Има над 25-годишен опит и счита, че времето на възпитанието, в което родителят дефинира и постанова на детето " най-хубавото за него ", е отминало. Предпочита да върви по различен, въпреки и по-труден, път - децата и възрастните да построяват дружно връзка, учредена на почитание и съдействие.

Към това е ориентиран и новият й план - " Креативна кутия " Бърза помощ за родители ". Кутията е предопределена за деца от 3 до 12 години и съдържа игри, които оказват помощ на хлапетата да разграничават прочувствените си положения, да овладяват гнева и страха, да правят оценка триумфите и неуспехите си. Крайната цел е да бъдат насърчени да са независими и да ценят себе си и другите. Съавтор е психологът Анна-Мария Пеева, а кутията е част от напъните да привлекат повече хора към концепцията за положително и дейно родителство.

Какво съставлява позитивното и дейно родителство?

- Това е синтез от положителни практики, центрирани върху взаимоотношенията родител - дете и построяването на връзката посред им. Позитивно е в смисъла на всеобхватно, с взор към други гледни точки. Отношението към нас самите рефлектира върху отношението с децата ни - в случай че почитаме и развиваме себе си, ще вършим това и с детето си. Позитивното и дейно родителство подчертава върху осъзната връзка с детето, в чиято основа лежат съдействие и почитание, а освен надзор.

Позитивното родителство превъзхожда ли, съгласно Вас, обичайния в България способ на образование на децата и с какво?

- Под обичаен способ се схваща модел, в който родителят е доминантен, а детето - подчинено. Тогава родителят прави целенасочени дейности към образование на детето си по примера, предаден от неговите родители. В това число влизат наказания, физическо наказване, крясъци, дисциплината и концепцията, че " родителят знае най-добре какво е положително за детето ".

❝ В позитивното и дейно родителство детето се приема такова, каквото е, а не каквото е в нашите илюзии за съвършеното дете❞

В позитивното родителство детето се приема такова, каквото е, а не каквото е в нашите илюзии за съвършеното дете. Не се стремим към борба за превъзходство, тъй като не печелим в дълготрайния проект на взаимоотношенията. Вместо това приказваме, слушаме и задаваме въпроси, като се съобразяваме с динамичността на детското развиване и страсти.

Основата на това схващане е концепцията, че децата имат свое движение на израстване, само че родителят не би трябвало да бъде съвършен. Във всеки родител има две условни субструктури: " нормативен родител ", който задава разпоредбите и полезностите, и " подкрепящ родител ", който предизвиква личността и държанието на детето. Грижата за детето е обвързвана и с грижа за самооценката му, тъй като тя е в основата на прочувственото му благоденствие вбъдеще. В същото време не би трябвало да забравяме, е че родителската ни роля е единствено част от живота ни и отвън нея тече личният ни живот със желания и потребности, които не е добре да подценяваме.

Обичайният аргумент против набиращите известност нови теории за образование е, че са извънредно демократични и оформят деца, които не признават правила, престижи и отговорности. Приемате ли сходна теза?

- Съвременното родителство се опира на потребността на детето от две неща: поддръжка и от конструкция. Най-важно за едно дете е да бъде одобрявано и това се показва в знаци на самопризнание към него, свързани с обич и осъзнатост към развиването му.

Либералното образование не оказва помощ нито на детето, нито на родителя❞

Структурата пък образува нужните правила, които улесняват живота ни и подсигуряват сигурността. Тя основава сигурност, която е най-важната съставна част от родителската обич. Защото родителската позиция е значима: на някого се уповавам, някой дефинира живота ми, някой поема страстите ми. Либералното родителство разчита детето да прави единствено това, без да има потенциал. Но в живота има подчиненост - ние сме възрастни, а не другари на детето, и ние даваме рамката.

Либералното образование е просто жанр на образование. То не оказва помощ нито на детето, нито на родителя. На родителя вреди, тъй като не се почитат неговите думи, престиж и решения. На детето вреди, тъй като то посредством държанието си апробира действителността и в случай че няма " СТОП " и ограничавания, по какъв начин да разбере какво е вярно и какво неправилно? Но окуражаването на детето би трябвало да е повече, в сравнение с рецензията.

 Част от игрите в кутията
Част от игрите в кутията " Бърза помощ за родители "

Към решаването на какви проблеми е ориентирана " Креативната кутия " Бърза помощ за родители "?

- Креативната кутия съдържа игри за различаване и наименуване на емоцииите, техники за превъзмогване на страха, за словесни поощрения, употребявани вместо " Браво ", положителни утвърждения за всеки ден, игри за добра самокритика. Има още формули за понижаване на тревогата и експанзията, " Бравомер ", посредством който детето дефинира оправянето си с избрани задания, " Дърво на положителните действия ", техники за самоконтрол и противоположна връзка.

❝Останете спокойни. Всичко минава

Залагаме на задаването на въпроси, насърченията и опитите да разберем движещите сили за дейностите и мислите на детето. Изработили сме 10 рубрики, които съдържат указания, само че може да се прояви творчество в използването им. Зад всяко заглавие стои игра, чиято функционалност е дейно другарство. Проектът е основан е на дългогодишната ни процедура и на дефицитите, които откриваме в междуличностното другарство.

С какво игровият метод оказва помощ при възпитанието на децата?

- От моя позиция той е най-естественият в общуването с детето, тъй като то рефлектира света посредством игра. Този метод е част от лечебното другарство, тъй като разрешава на детето да бъде каквото е, да играе с каквото и както пожелае, а посредством метода му на игра и изборите, които прави, ние се ориентираме какво претърпява.

Чрез игрите в кутията децата се учат на самоуважение и саморегулация. Стимулираме детето да разчита на себе си, да бъде независимо, да цени себе си и другите, да има блян към преуспяване.

Имате ли съвет към родителите?

- Погрижете се за себе си. Останете спокойни. Всичко минава.

*Милена Манова е шеф на Института по положителна психотерапия, ръководител на Българската асоциация по транзакционен разбор. Автор на книгата " Хиперактивното дете ", съавтор на " Терапевтични приказки за деца и родители " - " Защо все аз? " и " Емоционални карти "
 Инструкциите към родителите за потреблението на кутията.
Инструкциите към родителите за потреблението на кутията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР