Микаела е на 4 години и половина, родена е със

...
Микаела е на 4 години и половина, родена е със
Коментари Харесай

Надеждата ни крепи: 4-годишната Микаела пренаписва учебниците по биология за 10-и клас

Микаела е на 4 години и половина, родена е със синдром на Даун, пораства във Варна в сплотено обично семейство с по-големия си брат Крис, приказва и пее, върви в детска градина, учи се да плува и … е повода учебниците по биология за 10-и клас за идната образователна година да бъдат с променено наличие в частта за нейното положение.
Текстът за този синдром е погрешно комплициран в раздела „ Наследствени заболявания “, защото синдромът на Даун не е болест и в генетичното положение има единствено 3% приемственост.
Промяната реализираха родителите на Микаела, които са минали през всички първични спънки да одобряват детето си такова, каквото е.

Още в родилния дом ги поучават да я оставят, тъй като няма да живее дълго и ще бъде задължение, описаха те пред БГНЕС. Силвена и Красимир Ламбови обаче, освен не оставят детето си, а вършат всичко допустимо то да се развива добре.
И откриват, че напъните дават резултат.
Малката прохожда на същата възраст като батко си, тогава бащата, който е видеооператор и е снимал през годината всяка детайлност от развиването на детето, взема решение да направи един клип и да го пусне в Ю тюб, с цел да се види, че има смисъл. Клипът е гледан над 400 000 пъти в интернет, а след него идват нови 45. Каналът на Микаела има близо 48 000 клиенти от целия свят.

Много сериозна реакция има клипът „ Микаела в детската градина “(Слънце в яслата). Там камерата демонстрира по какъв начин детето играе с другите деца, по какъв начин се храни единствено, по какъв начин се облича, чуват се учителките, директорката на градината. С този клип се трансформира настройката на педагозите, тъй че за други деца със синдром на Даун, обичайно отблъсквани от детските градини, се отварят повече порти. Семейството прави фондация „ Живот със синдром на Даун “ и с помощта на самодейността им, се обезпечават условия за плуване на деца с такова положение, музикотерапия, а през миналото лято и лагер на морето, в който пристигнаха деца с родители от цялата страна. Поредната стъпка е в смяната на наличието на учебниците.

Не е станало елементарно, две години са били нужни, до момента в който се получи реакция- писма до МОН, до издателствата, очакване. Накрая се стига до омбудсмана Мая Манолова и среща сред фондацията, представители на министерството на образованието и четирите издателства, които наесен ще пуснат нов учебник по биология.

Срещата се е състояла на 21 януари. Досега в учебниците написа, че децата със синдром на Даун не претърпяват дълго, защото доста от тях се раждат с недостатък на сърцето. “ Това е било истина преди 30 години- споделя Силвена Христова – през днешния ден медицината е напреднала и сърдечните проблеми се поправят “. „ В родилния дом ни споделиха, че детето няма да ни познава, няма да схваща какво става към него, само че това не е истина и ние го потвърждаваме “. Децата със синдром на Даун могат да се развиват, когато за тях се поставят грижи в фамилна среда и с помощ от експерти. И от учебниците по биология е добре да се знае това, с цел да се оформи настройката по отношение на тях. Стъпката има смисъл.
Инфо:  flashnews.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР