Михаил Саакашвили Съд в грузинската столица Тбилиси осъди в петък

...
Михаил Саакашвили Съд в грузинската столица Тбилиси осъди в петък
Коментари Харесай

Саакашвили бе осъден в Грузия задочно на 3 г. затвор


Михаил Саакашвили

Съд в грузинската столица Тбилиси осъди в петък задочно някогашния президент Михаил Саакашвили на три години затвор за " корист със служебно състояние ", съобщи Асошиейтед прес.

Той бе приет за отговорен, че през 2008 година е помилвал 4-ма офицери от полицията, наказани за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като е пренебрегнал държавната комисия по помилванията.

Според следствието по " делото Гиргвлиани ", Саакашвили, тогавашният вътрешен министър Вано Мерабишвили и още редица други длъжностни лица " са прикрили закононарушение, направили са имитация на резултатите от следствието, прикрили са присъединяване в закононарушението на високопоставени лица и са им помогнали да избегнат отговорност ", прецизира ТАСС, цитирайки обвинителния акт.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 година няколко дни преди да изтече срокът на пълномощията му, след това живя в Съединени американски щати и в Украйна. През май 2015 година той получи украинско поданство, а през декември същата година грузинското поданство му бе отнето. Украинският президент Петро Порошенко го назначи за губернатор на Одеса, само че след остри обвинявания против президента в корупция Саакашвили бе уволнен предходната година и по-късно бе лишен от украинско поданство, до момента в който бе в чужбина. Той обаче се върна в Украйна през септември 2017 година и поведе огромни протестни акции против държавното управление.

Сегашните управляващи в Грузия преди време желаеха от Украйна Саакашвили, против който са повдигнати и други обвинявания в родната му страна, да бъде екстрадиран, само че Киев отхвърли.

Самият Саакашвили, който сега е в Украйна, реагира незабавно на днешната присъда, като писа във Facebook, че тя е " изцяло противозаконна и опонира на всички интернационалните, национални правила и на здравия смисъл ". " Да съдиш президента за това, че е употребявал правото си да помилва, което не може да бъде лимитирано по никакъв метод, приказва за напълно политическия темперамент на това правосъдно дело ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР