Михаил Михайлов. Снимка: Скрийншот от видео Животновъдът Михаил Михайлов от село

...
Михаил Михайлов. Снимка: Скрийншот от видео
Животновъдът Михаил Михайлов от село
Коментари Харесай

Замесен ли е кметът Димитър Николов в корупционни схеми?

Михаил Михайлов. Снимка: Скрийншот от видео

Животновъдът Михаил Михайлов от село Драчево упреква бургаския кмет Димитър Николов в присъединяване на корупционна скица, на която задачата е да заграби бизнеса му , граден с години. Той твърди, че е получил от градоначалника и свързани с него лица близо 2,5 милиона лв. в брой в пликове и торбички . По думите му за тези средства нямал документ.

Във видео, публикувано в предаване на журналиста Сашо Диков по „ Евроком “, Михайлов твърди, че се познава с Димитър Николов още преди да заеме поста кмет на Бургас: „ С него се знаем от 2004 година, когато основахме компания АГРО-ИД ООД. Реализирали сме общо 9 плана на стойност 12 милиона лв., които сътвориха една съвременна база за развиване на стопанството, като с построяването на мандра ние затворихме преработката на първоначални артикули. С Димитър Николов съвсем всяка събота и неделя се виждахме. Всички планове са одобрявани от Димитър Николов, като постоянно той е упорствал за оптималния бюджет по ограниченията. Естествено плановете минаваха безпроблемно през Фонд „ Земеделие “. Само една съм дал на съветник – 220 000 лв., с цел да може планът да се движи нагоре. (…) Фирмата е учредена с лица, които съставляват кмета. Почти 17-годишна взаимна работа. Почти всяка събота-неделя се събирахме тук, където разисквахме по-нататък – стопанството какви планове да се осъществят. “

Махайлов твърди, че пари е получавал с изключение на от Николов, а и от съдружниците си във компанията – Симеон Симеонов, Иван Мъжгълов, Ружди Хасан и от шефа на Оперативна програма „ Спортни парцели “ Живко Иванов. По думите му „ един ден пристигнаха при мен Димитър Николов и Аник Вор Виденов и аз бях принуден да подпиша контракт за заем от 1,6 милиона лв. “.

Последните планове от 2019-2020 година са били доста огромни , разяснява Михайлов, добавяйки, че не е бил склонен „ с техния план да бъде оптимален на мярката, само че по този начин или другояче бях убеден, че при положение на потребност ще се оказва помощ. “

„ Така направихме тези планове за 8 милиона лв., които не бяха по силите на индустриалната активност на компанията да бъде поддържани тези. Явно задачата е когато изтече мониторингът на плановете – април месец идната година, той да закупи имущество, което се равнява на над 16 млн. лв. “ , прецизира той.

„ В момента, в който трябваше да се рефинансира заема, тогава ми светна лампичката, че става дума за подготвяна машинация за придобиване на активи на съдружника на занижени цени, а в случай че може и това може да се случи и гратис това да се случи, както стоят и сега нещата “ , показва още Михайлов във видеото.

Животновъдът твърди, че има и други стопанства като неговото – те били в един кръг от компании, в които Николов е сложил свои лица. Те били правени, с цел да си вършат взаимно услуги.

Проблемите почнали, когато бил приключен целият цикъл на хоризонтална и отвесна интеграция на стопанството на Михайлов и то можело да почне да печели доста пари.

„ В този случай аз съм непотребен и той може да продължава самичък. Сега това би трябвало да бъде отстъпено по една скица, която е градена с време всичко това да бъде направено, а по-късно – конфискувано. А тези, които са се трудили в действителност да останат без имущество и без бъдеще “, твърди той.

През 2021 година компанията му се е разделила със следните парцели , разяснява Михайлов, държейки документ във видеото. Първият по негови думи е къща в село Велика, където живеел Николов. Той бил трансфериран на Симеон Симеонов. Разделила се е още с офис в столицата и с парцел в Бургас с данъчна оценка 400 000 лв., който бил продаден за 10 000 лв..

„ Тези суми, които съм получавал съм бил задължен да ги изтегля и да ги върна на ръка на купувачите. Племенникът на Димитър Николов посредством подправено пълномощие си купи посредством компанията чисто ново „ Пежо “ “ , прибавя още стопанинът.

Казусът е коментиран и от Константин Бачийски . Пред Сашо Диков той твърди, че може да удостовери за достоверността на казаното от Михайлов. По думите му от години разнообразни институции в страната преглеждат случая, само че забавно никоя не е подхванала дейности, макар че Михайлов е сезирал всички способени органи.

От Искра.бг оставаме разполагаем на всички наранени страни да изкажат позициите си. Те могат да се свържат с нас на публицистичните телефони или на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР